Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Partikretsarna stöder Stubb - riksdagsgruppen delad

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Samlingspartiets logga.
Bild: Samlingspartiet.

Alexander Stubb har ett brett stöd bland Samlingspartiets kretsordförande, men i riksdagsgruppen är det många som vill ha en ny partiledare. Det visar Yles enkät, som många partiaktiva valde att besvara anonymt.

Undersökningen visar också att Jan Vapaavuori och Petteri Orpo är de mest önskvärda motkandidaterna. Elina Lepomäki väcker föga entusiasm.

I enkäten stöder de allra flesta av Samlingspartiets kretsordförande omvalet av Stubb som partiledare. Två av ordförandena önskar se honom utmanad av Vapaavuori.

Av riksdagsledamöterna skulle däremot många rösta på någon annan än Stubb om det vore ordförandeval i dag. Av de ledamöter som uppgav sin åsikt stöder mer än hälften någon annan än Stubb.

Orpos anhängare vill vara anonyma

Samlingspartiet väljer ordförande vid partikongressen i mitten av juni. Den enda motkandidat som hittills anmält sig, riksdagsledamot Elina Lepomäki, åtnjuter bara ett obetydligt stöd.

Mer trovärdiga utmanare är Europeiska investeringsbankens chef Jan Vapaavuori, som fick se sig besegrad av Stubb i förra ordförandevalet, samt inrikesminister Petteri Orpo. Men ingendera har hittills sagt sig ställa upp i valet.

En riksdagsledamot sade sig stöda Hjallis Harkimo, medan dennes riksdagskollega Paula Risikko och Europaparlamentariker Henna Virkkunen inte stöddes av en enda tillfrågad.

Många av dem som besvarade enkäten ville vara anonyma. Alla Orpos anhängare ville hålla sin åsikt hemlig.

Röster enligt medlemsantal

Valet vid partikongressen förrättas av delegater som kretsorganisationerna skickat. Antalet röster står i proportion till de olika kretsarnas medlemssiffror.

De flesta samlingspartistiska politiker som besvarat enkäten tänker också delta i partikongressen och omröstningen. Enligt bedömningarna skulle kongressen samla mellan 800 och 900 delegater.

Yle lyckades nå elva av de sammanlagt tretton kretsordförandena. Av de 37 riksdagsledamöterna var 27 villiga att besvara enkäten. En stor del av de partiaktiva som kontaktades ville inte ännu yppa sin åsikt.

Så här skulle Samlingspartiets riksdagsledamöter rösta i ordförandevalet ...

  • Alexander Stubb 7
  • Jan Vapaavuori 4, Petteri Orpo 4, Elina Lepomäki 2, Harry Harkimo 1
  • Vill inte svara 14
  • Kunde inte nås 5

... och så här skulle kretsordförandenas röster fördelas:

  • Alexander Stubb 8
  • Jan Vapaavuori 2
  • Vill inte svara 2
  • Kunde inte nås 1

Diskussion om artikeln