Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Artillerigranat hittades i Vasa

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Polisen lägger en telefon brevid en artillerigranat för att visa hur stor granaten är.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Polisen tog hand om en artillerigranat av kalibern 130 millimeter i Vasa på tisdagen. Granaten hittades i marken där ett numera rivet hus stått.

Anmälan kom in förra veckan i samband med ett projekt där folk får anmäla att de hittat vapen av olika slag hemma hos sig. Ett 70-tal anmälningar har kommit in sedan projektet började förra veckan.

- Hittills har vi fått in ganska mycket patroner, olika typer av vapen som hagelbössa och gevär och också normala sprängämnen som dynamit, säger äldre konstapel Hannu Valtinen på Österbottens polisinrättning.

Ta inte med vapnen till polisen

Den här veckan åker polisen och samlar in de vapen och sprängämnen de fått in anmälningar om. Men det är inte för sent att lämna in en anmälan meddelar Valtinen.

- Vi har Björneborgs brigad här till torsdagen. Vi hoppas på att få in fler anmälningar.

Ungefär vart tredje eller femte år ordnas liknande insamlingsveckor. Men det går ändå att göra anmälningar om gamla vapen när som helst.

När du hittar vapen eller sprängämnen ska du inte ta dem med dig och åka till polisen.

- Rör dem inte utan att ta kontakt med Nödcentralen. Nödcentralen tar kontakt med polisen och vi kommer och granskar dem. Polisen avgör sedan om de är så farliga att man behöver militär hjälp, säger Valtinen.

Äldre konstapel Hannu Valtinen håller upp locket till en container där man förvarar gamla granater.
Bildtext Äldre konstapel Hannu Valtinen.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Flest vapen i Österbotten

Vid varje polisinrättning finns en patrull som har som uppgift att ta hand om gamla vapen. På Österbottens polisinrättning hittas fler vapen än någon annanstans i landet. Valtinen vet inte vad det beror på.

I fjol ryckte den österbottniska polisen ut 267 gånger för att samla in gamla vapen. 14 av de gångerna hade de militär hjälp. Valtinen säger att han många gånger har tänkt att uppdragen borde minska men de gör inte det.

- Det vanligaste vi får in är en vanlig handgranat eller en granat ur en miniatyrgranatkastare.

Gamla patroner i lådor som polisen i Österbotten fått in.
Bildtext Polisen har främst fått in gamla patroner.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Patroner och granater förstörs av militären i Etseri. De vapen som kommer in tar polisen hand om och ser till att de förstörs.

Det är främst inne i städerna som polisen hittar granater. Ute på landsbygden hittas det främst sprängämnen som till exempel dynamit.

Granater som polisen i Österbotten fått in genom åren.
Bildtext Granater som polisen fått in tidigare.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Diskussion om artikeln