Exotiskt vin vinner terräng

Att göra viner av bär är både dyrare och ovanligare än av druvor. Det gör att finländska bärviner kan bli en nisch för penningstinna asiater, bedömer två amerikanska entreprenörer.
Nere i en kall och fuktig källare i Hattula, strax norr om Tavastehus, visar David Cohen sin exklusiva produktutveckling. Finlands första skumvin gjort av honung. Skumpan är en prototyp, men utvecklingsjobbet har redan pågått länge. Hittills har produktpaletten bestått av viner utan bubblor, gjort på exempelvis hjortron, blåbär, lingon och hallon.
- När jag först kom hit för 11 år sedan, upptäckte jag bären och konstaterade att de var utsökta. Det var då jag insåg att bärvin kunde bli en exportframgång, säger David Cohen, som i många år gjort viner och öl som hobby hemma i Kalifornien.
Nu har han och frun Paola jobbat hårt för produktutvecklingen, som gett dem flera exotiska viner. Men det var ett tufft jobb att komma in på marknaden med produkterna.
- Till en början var det svårt att övertyga restauranger om att ens smaka på våra viner. Tack och lov blev ett par av våra viner belönade med både guld och silver i en internationell vintävling i USA, så det nu finns mera intresse för vad vi gör, säger Paola Guerrero de Cohen.
Inget bulkvin
Bärviner har hittills varit ovanliga. Vindruvor har använts i årtusenden, dels för att de varit förmånliga. Framför allt hjortron – som är en av de framstående ingredienserna i parets tillverkning, är flerfalt dyrare än vindruvor, vilket gör att slutprodukten också är en mera nischad lyxprodukt.
Hjortron är 4-5 gånger dyrare än de dyraste vindruvorna
― David Cohen
Men nu ser David Cohen ett trendbrott. Den amerikanska marknaden tar allt öppnare emot bärviner, och andra trender inom dryckesindustrin har visat att utvecklingen där har spritt sig till övriga världen, säger han och exemplifierar med mikrobryggeriboomen inom öl.
- Och kunderna idag söker efter exotiska vinländer. Se bara hur snabbt utbudet har ökat under de senaste decennierna. Vill man ha exotik, så är Finland så exotiskt det blir i fråga om vin, säger Cohen.
Alko har en hög tröskel, med krav på större kvantiteter, för att alls plocka in flaskorna i hyllorna. Och lagstiftningen är rätt snäv då det gäller möjligheterna att sälja alkoholdrycker i Finland. För exportmarknaden finns det ändå goda möjligheter, men även då krävs en större produktion.
- För att på riktigt komma in på den asiatiska marknaden, krävs mycket större produktion. Ska vi lyckas med det, behöver vi nya, egna lokaliteter. Men det är överraskande svårt att hitta en lämplig lokal, även om det finns mycket ledigt fabriksutrymme nu, säger Paola Guerrero de Cohen.
Allt är inte ettor och nollor
Förutom större smidighet att finna lämpliga lokaler, hoppas David Cohen också på en större förståelse för företag som sysslar med annat än it eller digitala tjänster.
- Först när jag kom hit, talades det enbart om telekom. Sedan var det bara mobilspel som gällde, bara för att följas upp av medicinsk utveckling. Men regeringen måste kunna främja mer än en branschs i taget, säger David.
Hittar de nu större lämpliga utrymmen för produktionen – och lyckas de säkra tillgången på råvaror, finns det helt klart möjligheter inom en business med både expansionsmöjligheter och behov av mera arbetskraft.
Vi kommer att skapa nya jobb, så snart vi vuxit lite större
― Paola Guerrero de Cohen
- Om fem år har vi egna lokaler och en större produktion av landets bästa viner, med möjligheter till Asienexport. Och då har vi också anställt folk, för vi kommer inte att kunna utöka verksamheten utan tilläggskapacitet. säger Paola Guerrero de Cohen.
Det gäller att tro på innovationer – och sig själva. Men lite mer statliga pengar kunde i alla fall satsas på nytänk också inom oväntade branscher.
- Regeringen måste inte satsa stora summor, men jag hoppas att de åtminstone kunde lägga lite mera resurser på den här typen av galna idéer. För det kan faktiskt lyckas, säger David Cohen och skattar.