Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nickby hjärta blir en färggrann och stor skola

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
skolbygge
Bild: Yle/Stefan Paavola

Det stora skolbygget, det vill säga Nickby hjärta, börjar småningom bli klart i Sibbo. Konsten som pryder fasad och interiör dominerar helhetsintrycket.

Här kommer omkring 700 elever att börja nästa läsår i höst. Det är elever från Kungsvägens skola och Sipoonjoen koulu som då flyttar in i Nickby hjärta.

Enligt utbildningschef Hannu Ollikainen håller tidtabellen rätt bra med tanke på hur stort byggprojektet är.

- Nickby hjärta står helt klart i mitten av juni, då är vi två veckor efter tidtabellen, men har gott om tid till skolstarten i augusti, säger Ollikainen.

- Det är ingen katastrof med tanke på hur stort projektet är, marginalen är god.

Väggkonst genom fönster
Bild: Yle/Stefan Paavola

I skolhuset är redan en del klassrum så gott som klara.

- Inomhus handlar det mest om finslipning av ytor och om att dra el och sätta upp belysning. Det ser halvfärdigt ut men går snabbt att göra.

Själva skolgården ska ännu förvandlas från en grushög till något helt annat.

- En hel del arbete återstår ännu på den blivande skolgården, som delvis ska bli en idrottsplats med bland annat en skatepark, säger Ollikainen.

Inne i matsalen är det högt till taket. Väggarna är färgglada konstverk. Samma teman som finns på fasaden upprepas inne i skolhuset.

- Vi har gjort ett medvetet färgval med friska, energiska färgtoner. Jag tror att de unga tycker om resultatet. Samtidigt tror jag nog att färgglädjen kommer att väcka diskussion i Sibbo.

byggställningar i skolbyggnaden
Bild: Yle/Stefan Paavola

Kostnadskalkylen på 20 miljoner euro ser ut att hålla för fas ett av Nickby hjärta. Senare kommer ytterligare ett stort annex att byggas. Till fas två hör klassrum för upp till 350 elever och en stor gymnastiksal. Den delen ska stå klar år 2020.

- Jag är riktigt nöjd med vad jag nu ser här i Nickby hjärta. Det blir en väldigt bra skola, säger utbildningschef Hannu Ollikainen.

skolbyggnad i Sibbo
Bild: Yle/Stefan Paavola

Diskussion om artikeln