Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

I skuggan av Alzheimer – Glen Campbell tar farväl

Från 2016
Uppdaterad 10.05.2021 17:14.
Glen Campbell spelar gitarr på scenen
Bildtext Glen Campbell fyllde åttio år den 22 april 2016.
Bild: Ur dokumentärfilmen I'll Be Me

Vad betyder det att insjukna i Alzheimers sjukdom? För countrysångaren Glen Campbell betydde det att förlora talförmågan och inte längre kunna spela gitarr.

Som i en countrysång gled han iväg från sina kära.

Glen Campbell diagnosticerades för Alzheimer 2011 och meddelade kort därefter offentligt om sin sjukdom. Strax efter det begav han sig ut på en lång avskedsturné, som varade i mer än ett år.

Under turnéns gång förvärrades sjukdomen, men Glen Campbell klarade ändå av sin uppgift med glans. Enligt hustrun Kim Campbell missade han sällan en ton – musiken satt så djupt i ryggmärgen. Sångtexterna hade han svårare att komma i håg, men sådana problem löser man i dag enkelt med en teleprompter.

Gripande dokumentär

Under avskedsturnén följdes Glen Campbell av ett filmteam som dokumenterade både konserterna och livet bakom kulisserna. Av det här materialet sammanställdes dokumentärfilmen I'll Be Me, en gripande skildring av den långa turnén och Glen Campbells kamp mot alzheimern. Filmen hade premiär i USA hösten 2014.

Glen Campbell bland sina gitarrer
Bild: glencampbellmusic.com

Studiomusiker på västkusten

Glen Campbell började spela professionellt redan som tonåring och flyttade 1960 till Los Angeles för att bli studiomusiker. Där blev han snart medlem av det berömda team som gick under namnet "The Wrecking Crew", en skara framstående studiomusiker som spelade på många av de skivor som producerades på den amerikanska västkusten. Under den här perioden var Campbell också kortvarigt medlem av The Beach Boys.

Genombrott på 60-talet

Som soloartist slog Glen Campbell igenom 1965 med en tolkning av Buffy Sainte-Maries pacifistiska sång Universal Soldier. Under återstoden av 60-talet och början av 70-talet följde en lång rad hitmelodier som Gentle On My Mind, By The Time I Get To Phoenix, Wichita Lineman och Rhinestone Cowboy.

Glen Campbell, Gentle On My Mind, skivomslag
Bildtext Skivomslag från 1967.
Bild: Capitol Records

Mot slutet av 70-talet började den kommersiella framgången avta, men Glen Campbell slog sig inte till ro. Han fortsatte att uppträda och göra skivor fram till sina allra sista år. Sammanlagt har han gett ut över sextio originalalbum. Sitt sista offentliga framträdande gjorde han 2014.

Födelsedag i Nashville

Glen Campbell dog år 2017, och en hel värld mindes honom. Lovorden i de sociala medierna var många.

Man betonade i synnerhet hans röst, men också hans kamp genom missbruk och motgångar, tillbaka upp på den smala vägen.

Han hann fira sin 80-årsdag i kretsen av sin familj i hemstaden Nashville, countryns Mecka. Men bara ett år senare hade sjukdomsförloppet nått fram till sin oundvikliga slutpunkt.

Hans sista sång blev som en countrylåt. I I´m Not Gonna Miss You sjunger han om hur hans älskade är det sista ansikte han någonsin kommer att minnas.

Och då han glidit in i sjukdomen för gott ja, då är det inte han som längre saknar någon.

Glen Campbell själv är ändå mycket saknad, och älskad av fans över hela världen.

En genuint amerikansk röst har tystnat, men hans minne lever kvar i musiken.

Programmet är inte längre tillgängligt

Artikeln skrevs ursprungligen inför Glen Campbells 80-årsdag i april 2016 men uppdaterades efter hans död, sommaren 2017. Några smärre korrigeringar av språkdräkten gjordes våren 2021.

Diskussion om artikeln