Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump överlägsen på hemmaplan

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Donald Trump
Bildtext Donald Trump sopade mattan med Ted Cruz och John Kasich och
Bild: EPA / Justin Lane

Donald Trump satte på tisdagen punkt för sin förlustsvit i det republikanska partiets primärval. Trump tog en förkrossande överlägsen seger på hemmaplan i New York.

Trump samlade 60 procent av de republikanska rösterna och vann klart före John Kasich som noterades för 25 procent. Trumps främsta utmanare Ted Cruz fick endast 15 procent av rösterna.

Cruz hade vunnit stort i primärvalet i Wisconsin och nyligen utmanövrerat Trumps kampanj i Colorado och Wyoming. I New York vände emellertid trenden.

- Vi har inte mycket till kamp längre. På basis av vad jag sett på TV så kan Cruz inte längre ens matematiskt samla majoriteten av delegaterna bakom sig. Vi har nu läge att avgöra det hela, sade Trump inför entusiastiska anhängare under sin valvaka i Trump Tower.

Trumps hopp om majoritet lever

Att Trump vann på hemmaplan var ingen skräll. Samtliga opinionsundersökningar pekade mot en seger för den excentriske miljardären. Att han med tog med sig så gott som alla 95 delegater från New York var däremot en smärre överraskning.

Tack vare jordskredssegern lever Trumps hopp om att ha majoriteten av delegaterna bakom sig under partikonventet i juli. Inte minst för att undersökningarna visar att Trump kommer att dominera primärvalen nästa vecka i Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania och Rhode Island.

Hillary Clinton på väg att nomineras till presidentkandidat

I det demokratiska partiets primärval gick segern till Hillary Clinton, som fungerade som senator för New York 2001-2009. Triumfen var välkommen för Clinton i och med att hon hade förlorat åtta av de senaste nio primärvalen mot utmanaren Bernie Sanders.

Hillary Clinton i New York.
Bildtext Hillary Clinton tillägnade segern till de volontärer som jobbat för hennes kampanj.
Bild: EPA / Justin Lane

Clinton vann dessutom komfortabelt. Då endast några procent av rösterna var oräknade hade Clinton fått 58 procent av rösterna.

Hajpen kring Sanders kampanj gav inte resultat

Bernie Sanders lockade tiotusentals supportrar till sina valmöten i New York och hans kampanjteam hoppades att entusiasmen kring hans kampanj kombinerat med den medvind han har haft den senaste månaden skulle ha fört honom till en skrällseger. Det visade sig emellertid att opinionsundersökningarna höll streck.

- Till alla er som stödde senator Sanders vill jag säga att det finns avsevärt mer som förenar oss än skiljer oss, sade Clinton i ett försök att övertyga Sanders anhängare att rösta på henne i november.

Segern i New York betydde nämligen att Hillary Clinton har i praktiken en nästan ointaglig ledning över Sanders i kampen om delegater. Framför allt för att en majoritet av de 719 superdelegaterna stöder Clinton.

- Vi är på upploppet i kampen om att nomineras till det demokratiska partiets presidentkandidat och vi har målet i sikte, sade Clinton i sitt segertal.

Diskussion om artikeln