Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Youtubande, asylsökande och nedskärningar i utbildningen - detta intresserar unga på Nyhetsskoledagen den 26 april!

Från 2016
En av Yle Nyhetsskolans elever jobbar i Yle X3M:s radiostudio under Nyhetsskoledagen.
Bild: Yle/Linda Haglund

Nyhetsskolan, på finska Uutisluokka, är Yles projekt inom mediefostran.

På Nyhetsskoledagen den 26 april på Yle blir det bland annat intervjuer med statsminister Juha Sipilä, instagramstjärnan Benjamin Peltonen och professorn i astronomi Esko Valtaoja samt flera andra intressanta personer.

Nyhetsämnen för i år är bland annat robotteknik i skolorna, asylsökande, spelande och youtubande samt nedskärningar i utbildningen. Inslag och intervjuer från Uutisluokkas elever kommer att höras genast på morgonen i Yles nyhets- och aktualitetsprogram och på svenska via Nyhetsskolans elever i X3M:s aktualitetsprogram Myteriet och Tv-nytts kvällssändning. På webben levererar de unga reportrarna innehåll hela dagen.

”Källkritik nu viktigare än någonsin"

De unga har övat upp sina mediefärdigheter tillsammans med Yles mentorer, Yles nyhetsjournalister runtom i landet. Mediekritik och nyheternas trovärdighet är viktiga teman.

“Vi lever i en tid där källkritik är viktigare än någonsin. Via smarttelefonen lever var och en i sin egen mediebubbla och bildar sin världsbild utifrån den. I dag är det viktigare än någonsin att kunna skilja på rätt och fel information. Det här jobbar vi med inom Nyhetsskolan”, berättar producenten Hanna Visala.

Redan 9000 elever i Nyhetsskolan

Yle Uutisluokka - Nyhetsskolan har redan funnits i tre år och omfattar 300 skolor. Ungefär 40 av Yles journalister runtom i landet fungerar som nyhetsmentorer. I år deltar också nyhetsskoleelever som kommunicerar via teckenspråk eller som har ett funktionshinder.

Nyhetsskoledagen kan följas på webben på svenska.yle.fi/nyhetsskolan och på instagram #nyhetsskolan.

Höjdpunkterna från Nyhetsskoledagen finns på Facebook, Instagram och Twitter #uutisluokka #nyhetsskolan

För mera information:
Koordinator för Yle Nyhetsskolan, Mirjam Heir, tfn 050 526 6790
Producent, Hanna Visala, Yle Uutisluokka, Yles nyhets- och aktualitetsverksamhet tfn. 040 710 0898
Ansvarig producent, Petri Kejonen, Yles nyhets- och aktualitetsverksamhet,tfn 040 7544515