Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flyktingbebisar i Grekland får för lite mjölk

Från 2016
Afghansk kvinna med bebis försöker ta sig från Turkiet till Grekland.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Flyktingbebisar i interneringsläger i Grekland får bara en bråkdel av den modersmjölksersättning de behöver. Det är brittiska The Guardian som slår larm om läget.

Rapporten om bristande näring för de allra minsta flyktingbarnen kommer från lägret på ön Chios, som inhyser över 1 000 flyktingar. Nästan hälften av dem är barn.

Människorättsorganisationer har upprepade gånger lyft fram de omänskliga förhållandena på lägren runt om i Grekland.

Nu uppdagas det att de riktigt små bebisarna, vars mödrar är oförmögna att amma på grund av stress, inte får tillräckligt med mjölk. De får klara sig med 1 dl ersättning om dagen, jämfört med rekommendationer om en tiofaldig mängd.

Brödsmulor och vatten

Över 6 000 flyktingar sitter fast i centraler på grekiska öar bland annat i väntan på att bli skickade tillbaka till Turkiet.

Hittills har flyktingar fått fortsätta norrut, men i och med ett avtal mellan EU och Turkiet, skickas många nu i motsatt riktning.

En afghan på Chios som The Guardian har talat med berättar att han tvingats ge brödsmulor och vatten till sin dotter för att få i henne näring.

En norsk hjälporganisation på plats, Norwegian Refugee Council, bekräftar rapporten och säger dessutom att hygienen på lägret är bristfällig.

Diskussion om artikeln