Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pressfriheten mår allt sämre - Finland alltjämt bäst

Från 2016
Uppdaterad 20.04.2016 13:29.
"Sluta ljuga" står det på skylten.
Bildtext Demnstration för pressfrihet i Ryssland, april 2014.
Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY

Pressfriheten i världen försämrades märkbart under 2015. Det årliga indexet från organisationen Reportrar utan gränser ger än en gång Finland högsta betyg, men i många länder utsätts medierna för allt hårdare påtryckningar.

Pressfriheten i totalt 180 länder granskas i Reportrar utan gränsers nya index. Organisationen, som har sitt högkvarter i Paris, har kartlagt bland annat mediernas självständighet, självcensuren, källskyddet och journalisternas säkerhet.

Helhetsintrycket är nedslående. Reportrar utan gränsers rapport anklagar flera av världens ledare för att ha utvecklat "paranoia" mot journalistik och öppen diskussion. Enligt organisationens generalsekreterare Christophe Deloire går vi mot en "ny era av propaganda", där journalisterna kommer i kläm.

- Idag är det enklare för de styrande att vända sig direkt till publiken med den nya teknikens hjälp. Samtidigt ökar våldet mot dem som företräder den oberoende informationen, säger Deloire.

I många länder har det stiftats lagar som förbjuder "blasfemi", "smädelse av presidenten" eller "stöd av terrorism", och som används för att tysta kritik mot de styrande. Också kommersiella krafter försöker alltmer öppet påverka mediernas innehåll.

Indexet grundas på frågeformulär som experter världen över fyllt i, samt på kvantitaiva data om övergrepp och våld mot reportrar.

Illa också i Europa

För sjätte året i rad koras Finland till etta i världen vad gäller pressfrihet, med Nederländerna och Norge genast efter. Sverige halkar ner tre pinnhål och är nu åttonde bäst - orsaken är hoten mot journalister.

- Det förekommer alldeles för mycket hot och det är ett reellt problem för många journalister i deras vardag, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser, till Sveriges Radios Ekonyheter.

Även om Europa generellt sett har de friaste medierna, har betyget för vissa länder sjunkit ordentligt. Framför allt EU-länderna Polen och Ungern har utmärkt sig genom ökad statlig kontroll över informationsförmedlingen.

Många av de före detta sovjetrepublikerna har tagit modell av Ryssland, där regimkritiker tystas och trakasseras. I Mellanöstern och Afrika hotas journalister av myndighetsingripanden, terrorism och väpnade konflikter. I USA är cyberövervakning det stora hotet, och i Latinamerika organiserad brottslighet och korruption, konstaterar rapporten vidare,

Nära botten på indexet - på plats 176 - återfinns Kina, där "kommunistpartiet tagit repressalierna till en ny nivå". De absoluta bottennoteringarna vad gäller pressfrihet innehas av Syrien, Nordkorea och Eritrea.

Diskussion om artikeln