Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekordmånga utlänningar återvänder frivilligt till sina hemländer

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Finnair Airbus A340
Bild: Finnair

Rekordmånga utlänningar har återvänt till sina hemländer med hjälp av systemet för frivillig återresa, meddelar Migrationsverket.

En majoritet av dem som återvänder har återkallat sin asylansökan och cirka en fjärdedel har fått avslag på sin asylansökan.

Sammanlagt 177 personer återvände till sina hemländer i februari, vilket är det största antalet någonsin under en månad. I mars var antalet nästan lika högt eller 173 personer.

De flesta av dem som använder sig av frivillig återresa är från Irak. I mars återvände 60 personer till Irak. Albanien med 42 personer och Afghanistan med 30 personer var på andra, respektive tredje plats i statistiken i mars.

Under de nio senaste månaderna har sammanlagt 873 personer rest hem inom ramen för det här systemet.

Systemet med frivillig återresa är ett förmånligt sätt för Finland att arrangera hemresan för en asylsökande, framhåller Migrationsverket. Det är enligt Migrationsverket inte ens möjligt för Finland att utan personernas samtycke ordna återresa till vissa länder.

Migrationsverket står för flygbiljetterna och andra resekostnader samt beviljar ett behovsprövat bidrag. Nästan 80 procent har fått ett bidrag på högst 200 euro.