Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Siwan blir K-Market - nu börjar omvandlingen

Från 2016
Uppdaterad 11.02.2021 10:11.
Exteriör av matbutik.
Bildtext Den här Siwan kommer inte att finnas kvar om två veckor. Istället står en K-Market på dess plats.
Bild: Yle/ Catariina Salo

I början av april blev det klart att Kesko köper upp Suomen Lähikauppa. Det betyder samtidigt slutet för alla Siwa- och Valintatalobutiker.

Många av de nuvarande Siwa- och Valintatalobutikerna kommer att göras om till K-Marketar. I huvudstadsregionen ligger det butiker av alla dessa tre slag tätt om varandra, men nu kommer det alltså att bli mer enhetligt.

Keskos regionchef för Södra Finland, Antti Palomäki säger att hela förändringen kommer att räcka två år, men att man redan inom ett år ska ha bytt ut alla Suomen Lähikauppas butiker mot K-Marketar.

Sjuttio butiker ska ändras före slutet av augusti, men här i huvudstadsregionen ändrar de första redan i vår.

Antti Palomäki, Keskos regionschef

- Sjuttio butiker ska ändras före slutet av augusti, men här i huvudstadsregionen ändrar de första redan i vår, säger Palomäki.

Den sjätte maj ska Backasgatans Siwa, Valintatalo i Stensvik, Siwa i Skomakarböle och Siwa i Lidmalmen öppna som förnyade K-Marketar.

Billigare priser glädjer

Jarkko Karttunen är butikschef på Backasgatans Siwa och är glad över den kommande förändringen.

- Vi väntar på att få billigare priser och större utbud, säger Karttunen.

Närbild av en leende man.
Bildtext Jarkko Karttunen kan tänka sig bli köpman.
Bild: Yle/ Catariina Salo

Funderingar väcker ändå de kommande köpmannakraven. Kesko har informerat att man kommer att börja söka köpmän till alla de nya K-Marketarna, som tidigare haft butikschefer.

Karttunen säger att det inte kommit mycket information om saken, men kan tänka sig gå en köpmannautbildning om en sådan ordnas från Keskos sida.

Flera butiker i samma kvarter?

Det är omöjligt att gå många kvarter i Helsingfors centrum utan att stöta på en Siwa, en Valintatalo eller en K-Market. På en del ställen ligger butikerna mindre än ett kvarter från varandra.

Keskos regionchef Antti Palomäki säger att man kommer att gå igenom butikerna, kvarter för kvarter.

Vi kommer att gå igenom alla butiker och se hurudan konkurrens det finns i området.

Antti Palomäki, Keskos regionschef

- Inga beslut är ännu gjorda. Vi kommer att gå igenom alla butiker och se hurudan konkurrens det finns i området, befolkningstätheten och i vilket skicka butikens fastighet är i. Sedan kommer vi att fatta beslut om vad som är bäst för områdets invånare, säger Palomäki.

Är det möjligt att ha likadana butiker med ett kvarters mellanrum?

- Det är möjligt, ja.

Samtidigt som man börjar integrera Siwa- och Valintatalobutikerna i Keskos system kommer K-Marketarna att få ett nytt utseende. Jarkko Karttunen har sett de nya arbetskläderna.

- Det var mycket orange.

Antalet K-marketar fördubblas

För att visa hur marknadsläget för närbutikerna förändras har Yle Huvudstadsregionen gjort en karta med Helsingfors som exempel.

Antalet Siwabutiker i Helsingfors är i dag 38, och antalet Valintatalobutiker 9. Antalet K-marketar är 39, vilket betyder att antalet mer än fördubblas om alla Siwa- och Valintatalobutiker görs om till K-marketar.

På kartan är Siwa- och Valintatalobutikerna utmärkta i gult och K-marketarna i mörkblått. Kartan visar dessutom Keskos andra mataffärer i ljusblått. På flera ställen i Helsingfors finns det Siwa- och K-marketar som ligger väldigt nära varandra.

Räknar man varje K-market, K-supermarket, K-Citymarket samt bensinstationernas Neste K-market har Kesko över 70 mataffärer i Helsingfors i dag. Med Siwa- och Valintataloköpet växer antalet till 118.

Se en karta över de olika matbutikerna på Carto

Diskussion om artikeln