Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Flygplan på låg höjd skannar Borgåstadsdelar

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Ur pilotens synvinkel i ett litet flygplan
Bildtext Fotograferingen kommer att göras från 400 meters höjd.
Bild: Yle/William Eriksson

Inom de närmaste veckorna kommer ett flygplan att flyga på låg höjd över bland annat de västra delarna av Borgå.

Orsaken är att Borgå kommer att övergå till ett nytt höjdsystem i sina kartor, vilket kräver att fotografering av topografin först utförs.

- Vi vill ta det säkra före det osäkra och se till att allt är i sin ordning innan vi övergår till det nya höjdsystemet. Därför utför vi fotograferingen, säger Borgå stads lantmäteriingenjör Henrik Sirén.

höjdkarta enligt skala n 43
Bildtext Exempel på terrängkarta enligt modellen N 43
Bild: Rö hembygdsförening

Ny standard

För tillfället har Borgå stads kartor varit ritade enligt det geodetiska höjdsystemet N 43. Från årsskiftet övergår man till N 2000. I Finland används det höjdsystemet redan nu som standard.

Att övergå från höjdsystemet N 43 till N 2000, innebär att kartornas höjduppgifter blir mera i enlighet med verkligheten.

- Om det i dag till exempel står att en kulle är 20 meter hög, kommer det på de nya kartorna att stå att kullen är 20 meter och 29 centimeter hög. Det här betyder också att kartornas höjdkurvor måste ritas om. Bland annat därför behöver terrängen fotograferas, eller egentligen skannas, förklarar Sirén.

Först terrängarbete

Skanningen kommer att göras från 400 meters höjd. På onsdag inleddes projektet med terrängarbeten och under de närmaste veckorna kommer flygfotograferingarna att utföras.

Bland annat kommer man att fotografera över Kullo, Hindhår, Gammelbacka, Ölstens, Tolkis, Kerko, Finnby och Rita.

- Det som krävs är klart och soligt väder. Som det nu är lyckas det inte men jag antar att det ska bli någon solig dag de närmaste två eller tre veckorna. Det kommer att kräva cirka 5 timmars flygning för att få arbetet gjort, säger Sirén.

Centrum redan fotograferat

För två år sedan gjordes motsvarande fotografering av centrumområdena. Efter att årets flygningar är gjorda, kan Borgå stad göra förändringar i sina egna baskartor för planering i skala 1:500. I statens kartor är förändringarna redan gjorda.

De nya kartorna kommer att tas i bruk den 1 januari 2017.

Diskussion om artikeln