Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Cancerorganisationerna varnar för för mycket sol

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Sven Gustafsson och Ayrton Pernell på jobb på en julgransodling
Bildtext Arbete utomhus kan vara förknippat med risker, framhåller cancerorganisationerna.
Bild: Yle / Jonas Sundström

Finländarna vet att solens UV-strålar ökar risken för hudcancer, men trots det fortsätter många att sola, konstaterar de finländska cancerorganisationerna inför sommaren.

Två av tre finländare tar sol och speciellt unga kvinnor vill skaffa sig en solbränna. Äldre personer solar för att få d-vitamin och många högt utbildade solar för att det är avslappnande.

Cancerorganisationerna varnar ändå för att fallen av melanom och andra hudcancerformer ökar i Finland.

År 2014 drabbades 700 män och 670 kvinnor av melanom och sjukdomen är enligt cancerorganisationerna numera vanlig även bland unga kvinnor. Även fallen av andra former av hudcancer ökar snabbt.

Det gäller att undvika UV-strålning

Den största riskfaktorn för melanom är solens UV-strålning. Hela 90 procent av fallen av melanom kan undvikas om man tillräckligt effektivt skyddar sig mot solens strålar.

Cancerorganisationerna betonar att speciellt barn och unga bör skyddas mot UV-strålning. Att från tidig ålder utsätta huden för alltför mycket UV-strålning ökar cancerrisken längre fram i livet.

Överläkare Eeva Ollila vid cancerorganisationerna säger att speciellt utearbete är förknippat med risker eftersom man vistas utomhus till och med hela dagen.

Ollila hoppas att arbetsgivarna i tillräckligt hög utsträckning varnar unga sommarjobbare för riskerna med UV-strålning och visar hur man skyddar sig mot solen.

Cancerorganisationerna har tagit fram informationsmaterial som arbetsgivarna kan dela ut till de anställda så att de kan skydda sig mot UV-strålning. Materialet kan beställas från cancerorganisationerna per e-post på adressen: terveysmateriaalit@cancer.fi

I materialet ingår ett animerat videoklipp riktat till ungdomar.

Diskussion om artikeln