Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finlandssvenska Kebu förtrollade Berlin med sin musik

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Kebu live på Urban Spree i Berlin
Bildtext Kebu live på Urban Spree i Berlin
Bild: Yle/Peter Lüttge

Kebu, eller Sebastian Teir som han egentligen heter, är ett fenomen. Han spelar syntmusik. Han har nästan 20 000 prenumeranter och fem och en halv miljon lyssningar på YouTube. Han har gett ut två fullängdare. Han har fans över hela världen.

Än så länge är syntmusiken bara hans hobby. Han har ett fulltidsjobb på nationella Teknologiska Forskningscentralen VTT, där han är projektmanager för forskningsprogrammet för avskiljning och lagring av koldioxid, en teknik där koldioxid från till exempel kolkraftverk, stålverk eller cementindustrier avskiljs från rökgaser och lagras i geologiska formationer djupt under markytan eller havsbottnen.

Men i slutet av det här året skall han lämna projektet och bara andas ut koldioxid i fortsättningen. Och satsar heltid på musiken. Det är på tiden.

Kebus arbetsplats
Bildtext Kebus arbetsplats från och med slutet av det här året
Bild: Yle/Peter Lüttge

Perplexagon Tour 2016

Kebus andra album, Perplexagon, kom ut den 15 april i år och Kebu firar utgivningen med en Nordeuropaturné som för honom till Norge, Estland, Holland, Tyskland, Danmark och Sverige. Han har bokat tio spelningar på 11 dagar. En tight tidtabell men han fick bara två veckors semester från sitt jobb.

Jag råkade vara i Berlin när han gästade klubben Urban Spree den 18 april. Det råkar vara min födelsedag så jag tänkte vad kan vara bättre än att fira dagen med en konsert av en av Svenskfinlands mest kända musiker utomlands och på det sättet binda ihop mina två hemländer. Jag har inte ångrat det.

Kebu live på Urban Spree i Berlin
Bildtext Kebu live på Urban Spree i Berlin
Bild: Yle/Peter Lüttge

Hängivna fans

Innan konserten tog vid gick jag runt i lokalen eftersom jag ville veta varifrån människor hade kommit till Berlin och om ryktet om hans hängivna fans stämde. Och ja, vad skall jag säga? Bäst att låta fansen komma till tals.

Jag blev uppmärksam på en fader som var på Urban Spree med sina två barn. Pappan hette Arkadiusz och han och barnen hade kommit från Konin i Polen, hela 370 kilometer från Berlin. Barnen Pawel och Anastasja var lika stora Kebufans som pappan.

Eller hängivna och hängivna? De var tokiga. Det var nämligen deras andra Kebukonsert på fem dagar. Den 14 april hade de åkt hela vägen från hemstaden Konin till Hamburg för att se och höra honom där. En sträcka på 650 kilometer. En väg. De åkte alltså över 2000 kilometer på fem dagar för att få träffa sin stora idol.

Kebus fans: Arkadiusz, Pawel och Anastasja Devenowsky från Konin, Polen.
Bildtext Arkadiusz, Pawel och Anastasja Devenowsky från Konin (Polen)
Bild: Yle/Peter Lüttge

Nästa par jag pratade med var Mira och Jana. Från Prag! Också de två hade åkt över 350 kilometer enkom för att få lyssna och titta på Kebu. Är inte det fantastiskt?

Mira spelar själv keyboard. Han hittade Kebu via en video på YouTube där någon spelade en cover av Kebu. Också det ett bevis på Kebus storhet ute i Europa och resten av världen.

Kebus fans: Mira och Jana från Prag
Bildtext Mira och Jana från Prag
Bild: Yle/Peter Lüttge

Och så pratade jag med ett brödrapar: Jan och Eike Krüger. De hade kommit från Münster, en sträcka på 470 km. Eike samlar själv på gamla analoga syntar och hade sett Kebu tidigare. På en Assembly Party någonstans i Danmark som han uttryckte det.

Han berättade också för mig om en intervju han hade läst om Kebu på den stora tyska syntsidan amazona.de. För brorsan Jan var Kebu en ny bekantskap men han gillade det han såg och hörde och kom med.

Kebus fans: Jan och Eike Krüger från Münster
Bildtext Jan och Eike Krüger från Münster (Tyskland)
Bild: Yle/Peter Lüttge

En fin konserthelhet

Själva konserten började klockan 22 och den var verkligen värd alla vägar. Kebu spelade över två timmar. I praktiken hela innehållet från hans två skivor. Och några syntklassiker därtill.

Den mestadels manliga publiken hade en hög nördfaktor. En svår publik, tänkte jag. Men döm om min förvåning hur bra Kebu klarade av den. Den sista timmen gungade hela publiken, ja, hela salen i takt med Kebus oemotståndliga musik.

Kebu live på Urban Spree i Berlin
Bildtext Kebu live på Urban Spree i Berlin
Bild: Yle/Peter Lüttge

Kebu är inte direkt ett publikmonster. Det öde delar han med alla syntmusiker som står där inklämda mellan sina tusen syntar. Eller okej, trettio. Men de räcker mer än väl och omger honom som en vagnborg. Alla måste nås med en armlängd.

Också hans nuvarande älskling, en Alesis Andromeda A6, en analog synthesizer med sexton rösters polyfoni och sexton parters multitimbralitet. Många i salen vet säkert vad det skall betyda men jag bryr mig inte. Musiken är medryckande och Kebu roterar som en dervisch mellan de olika tangentuppsättningarna. Hur vet han när han skall spela vad på vilken synt?

Kebu live på Urban Spree i Berlin
Bildtext Kebu live på Urban Spree i Berlin
Bild: Yle/Peter Lüttge

Mikrofonen på den ena sidan finns bara till för Kebus mycket sympatiska prat mellan låtarna. Lika sympatisk som hela hans uppenbarelse. Publiken formligen älskade honom. Och han älskade publiken.

För att piffa upp det onekligen ganska statiska upplägg som syntmusiken för med sig hade Kebu fått hjälp av Sebastian "Baba" Sjöblom. Han har designat en otroligt fin ljusshow för Perplexagonturnén. Färggranna ljus och lasrar som harmoniserade perfekt med musiken och gav det där lilla extra. Showen skulle säkert göra sig otroligt bra i en större sal men fungerade också perfekt i klubbens lite trängre och lägre utrymmen.

Kebu live på Urban Spree i Berlin
Bildtext Den häftiga ljusshowen, designad och framförd av Sebastian "Baba" Sjöblom
Bild: Yle/Peter Lüttge

The sky is the limit

Jag samtalade en dryg halv timme med Kebu innan konserten. Han verkade vara nöjd med sitt onekligen ganska stressiga liv. Men han ser också fram emot att kunna satsa på sin musik på heltid en tid framöver. Ett stipendium av Svenska kulturfonden skall hjälpa honom en bit på vägen. Kulturfonden understöder också den pågående turnén, en mycket god gärning. Sebastian Teir är en otrolig talang och en otroligt bra ambassadör för det svenska musiklivet i Finland.

Det är ingen billig musik. De analoga syntarna blir bara dyrare och dyrare. Kebu äger idag ett trettiotal men genom åren har han köpt och sålt 150 syntar.

Christoffer Marins, Sebastian "Kebu" Teir och Sebastian "Baba" Sjöblom
Bildtext Kebu och hans team: Christopher Marins som jobbar med en film om Kebu (till vänster) och Sebastian "Baba" Sjöblom (till höger).
Bild: Yle/Peter Lüttge

Han påpekar också för mig att en sådan framgång som han får uppleva inte skulle ha varit möjligt för tjugo år sedan. Hela världen kan lyssna på hans musik och se på honom på Internet. Han är inte beroende av en konsert- eller skivrecension.

Och, handen på hjärtat, vilken musiktidning skulle ha hittat en nördig finlandssvensk syntmusiker från Sideby som gör musik som Tangerine Dream, Jean Michel Jarre, Mike Oldfield eller Vangelis för att nämna några av Kebus förebilder. Förebilder som kan vara stolta över deras efterföljare Kebu, den lite blyga, finlandssvenska koldioxidforskaren som har tagit syntvärlden med storm.

Strömsö inslag: Kebu spelar Perplexagon part 2 - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln