Bilder från Tjernobyl - trettio år senare
Livet i området kring Tjernobyl stannade för trettio år sedan. Den närliggande staden Pripjat som var Sovjetunionens stolthet förvandlades till en spökstad. Se bilderna som Yle-journalisterna Susanna Sjöstedt och Oscar Romero tagit trettio år senare.
Pripjat var en stad som doftade rosor. Stadsdirektören ville plantera en rosenbuske per invånare, men det hann han aldrig. Den 26 april år 1986 exploderade reaktor 4 som ligger bara några kilometer utanför Pripjat. Efter det har staden legat öde.

Folk bodde i nybyggda fina hus. Staden hade börjat byggas år 1970 samtidigt som kärnkraftverket. Pripjat var en drömstad, med butiker där det fanns mycket att köpa, i motsats till det övriga Sovjetunionen.
Folk bodde i nya fina lägenheter, och ingen kunde tänka tanken att kärnkraftverket inte skulle vara annat än helt tryggt.
Nöjesparken som aldrig öppnade
En ny efterlängtad nöjespark skulle öppna under festliga former den första maj 1986, men invigningen blev aldrig av. Pariserhjulet hann ändå snurra några gånger på prov innan. Pripjat var en stad för barn. Medelåldern var 26 år och var tredje invånare var barn.
Idag hör nöjesfältet till de mest kontaminerade ställena i Pripjat, eftersom en hel del teknisk utrustning som användes för att städa upp flyttades hit, och marken kontaminerades så att säga mekaniskt.

Idag kommer man åt att filma kärnkraftverket Tjernobyl från taket på ett av de fem 16-våningshus som fanns i den sovjetiska mönsterstaden Pripjat. Man kan se både den nya sarkofagen som håller på och byggs och den gamla, som täcker reaktor 4.

Keldjuren lämnades kvar
Då invånarna evakuerades 36 timmar efter olyckan hette det att de skulle få komma tillbaka tre dagar senare. De enda som kom tillbaka var tjuvar, som plundrade och förstörde hemmen.
Folk måste lämna kvar sina keldjur, eftersom djurpälsar samlar så mycket radioaktivt damm. Ägarna släppte ut sina katter och hundar, som sprang efter bussarna som förde bort människorna.
Senare kom det in specialstyrkor i Pripjat, som hade till uppgift att skjuta alla djur.

Staden kunde stoltsera med flera simbassänger. Den här simbassängen som också hade en barnbassäng var i funktion ännu länge efter olyckan. Den användes av dem som måste jobba kvar på kärnkraftverket och dem som jobbade som så kallade likvidatorer, alltså försökte desaktivera zonen och göra den mindre farlig.
