Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vi slår hål på förlossningsmyterna

Från 2016
Uppdaterad 20.04.2016 17:48.
Skylt för förlossningsavdelningen i Borgå Sjukhus
Bild: Yle/Stefan Paavola

Den svenska kungafamiljen har fått tillökning och de inblandade läkarna meddelade att allt löpte som smort. Men vad innebär det, egentligen? Vi bad barnmorskan Pernilla Stenbäck ta ställning till vanliga påståenden om förlossningar för att ta reda på vad en blivande mamma kan förvänta sig.

Förlossningen börjar när fostervattnet går.

- Det vanligaste är att förlossningen börjar med sammandragningar. Vattnet går alltid i något skede av förlossningen för hinnblåsan måste spricka för att barnet ska kunna komma ut. Förlossningen kan börja när vattnet går.

Under förlossningen kommer en tydlig slempropp ut.

- Det ligger en liten slempropp i livmodermunnen under graviditeten. För en del är den tydlig men de flesta ser inte den när den kommer ut. Det enda som kommer ut är lite flytningar och slem.

Pernilla Stenbäck, barnmorska
Bildtext Pernilla Stenbäck säger att det är omöjligt att på förhand exakt planera en förlossning, eftersom varje förlossning är individuell.
Bild: Claudia Rybin/Yle

Om mitt barn föds med hjälp av en sugklocka kan barnets huvud bli missformat.

- Sugklockan är ett hjälpmedel för att få ut barnet. Den sätts på barnets huvud och orsakar ett litet märke men det skadar inte barnet. Huvudet blir inte missformat.

Man spricker när man föder.

- Bristningar förekommer, men det finns olika grader av bristningar. De allra flesta får en liten bristning i slemhinnan och i många fall behöver man inte åtgärda det över huvud taget. Ofta krävs det också bara ett stygn. Stygn i slemhinnan är dessutom väldigt små, det går till exempel inte att jämföra med de stygn någon får under en knäoperation. Bristningar i underlivet läker mycket snabbt.

Det är vanligt att man klipper upp slidan under en förlossning.

- Det här är något många är rädda för men vården har utvecklats massor på den fronten. Tidigare klippte man utan undantag upp förstföderskor. Idag är det precis tvärtom, man klipper bara om det är den enda utvägen.

Efter förlossningen kan det uppstå stora komplikationer, som rikliga blödningar.

- Det kan uppstå komplikationer efter förlossningen, och det händer, men det är inget vardagligt. Och sist och slutligen är det väldigt, väldigt tryggt att föda barn i Finland.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln