Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Viking Line närmar sig nybygge - delar ut rekorddividend

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Viking Grace som sjösattes 2012 är nyast i Viking Lines flotta. Nu närmar sig rederiet ett nytt nybygge
Bild: Josefina Jansson.

Viking Line har över 77 miljoner euro i eget kapital och det ger förutsättningar för att beställa ett nytt fartyg.

- Vi har engagerat oss i ett EU-stött projekt tillsammans med Åbo och Stockholms hamnar för att ta fram ett nytt fartyg och det arbetet ska vara klart under 2016, så i början av nästa år vet vi mer om vi ska beställa ett nytt fartyg eller inte, säger vd Jan Hanses.

Rustar upp gamla flottan

Samtidigt satsar Viking Line mycket på att rusta upp dom befintliga fartygen med bland annat nya hytter och restauranger på vissa båtar.

- Vi har sju fartyg och vi kan inte förnya hela flottan på en gång, utan det sker stegvis, så därför behöver vi hålla den flottan vi har i gott skick, säger Hanses.

Bolagsstämma i Mariehamn godkände rekorddividend

Viking Line höll bolagsstämma i Mariehamn på onsdagen och bland annat höjdes styrelsens arvode och aktieägarna fick den högsta dividenden på flera år. Trots att Viking Line betalar över 10 miljoner euro i dividend så är bolaget stadd vid kassa.

Styrelsen omvald

Vid bolagsstämman omvaldes den sittande styrelsen och arvodena höjdes så att ordförande Ben Lundqvist numera får 28.000 euro per år, vilket är en höjning med 3 000 euro. Medlemmarna Nils-Erik Eklund, Trygve Eriksson, Erik Grönberg, Agneta Karlsson, Dick Lundqvist och Lars G Nordström fick en höjning med 2 000 euro till 22 000 euro per år. Utöver det får styrelsemedlemmarna 1 000 euro per bevistat möte.

Bästa resultatet på flera år

Förra året var Viking Lines rörelseresultat 26,4 miljoner euro och det var det bästa resultatet på åtta år. Dividenden blev 95 cent per aktie och den totala dividendutbetalningen blir 10 260 000 euro.

Låga bunkerkostnader - alltså priset på bränslet - och minskade kostnader för löner och anställningsförmåner, är främsta orsaken till det goda resultatet. Samtidigt är ändringar i bunkerpriserna en riskfaktor för Viking Line, en sak som man försöker gardera sig emot.

- Vi har långa kontrakt på bränsle, och vi tror att priset också håller sig under de höga nivåer vi hade för några år sedan, säger Jan Hanses.

Text: Owe Sjöblom, Ålands Radio och Tv.