Husholmen i Borgå är en arkeologisk skatt
På 1300-talet har det funnits en träfästning och ett sjörövarnäste på Husholmen i Borgå. I dag lämpar sig ön till exempel för fågelskådning. Nu har också en utställning om öns historia invigts på platsen.
På Bosgårds marker i Sannäs finns en väldigt speciell plats – Husholmen.
Då man står uppe på bergsknallen öppnar sig en fantastisk utsikt över Lillpernåviken och Borgå skärgård, men det är inte mycket som skvallrar om platsens historia.
På Husholmen har det nämligen funnits en fästning i trä på 1300-talet. Den hör till de träslott som kung Albrekt av Mecklenburg lät bygga längs den finländska kusten på 1300-talet.
Fästningen kan också sannolikt kopplas till sjöröveri och kaparverksamhet som utövades av de så kallade vitaliebröderna.
Fin plats för lokalhistoriskt intresserade
En utomhusutställning som berättar om fästningens historia invigdes på onsdagen.
– För dem som är intresserade av lokalhistoria och historia är Husholmen en ganska berömd plats som besöks av flera hundra personer om året, säger Marcus Walsh från Bosgård.
Walsh berättar att Husholmen är fredad och att området samtidigt är ett naturområde för fåglar. Det här gör det lätt att koppla ihop historia och naturåskådning.
– Husholmen är ett trevligt ställe att besöka mellan april och oktober, till exempel för att ha picknick.
"Folk blev besvikna"
Sedan 2013 har en av Bosgårds naturstigar gått till Husholmen. Därför har den blivit mer välbesökt.
Samtidigt har många av besökarna blivit besvikna eftersom de har väntat sig att få se ruinerna av en fästning eller ett torn på platsen.
– På Husholmen finns väldigt lite kvar att se om man inte har ett arkeologiskt öga, eftersom fästningen var av trä och den bara användes i några tiotals år på 1300-talet innan den revs.
Det här är en av orsakerna till att Bosgård för något år sedan började fundera på utomhusutställningen. Den har förverkligats med bland annat ekonomiskt stöd av Museiverket.
Utställningen finns längs träspångarna på Husholmen, och består av informationstavlor med texter av forskare Vesa Laulumaa och målningar av konstnären Tom Björklund.
Målningarna visar hur Husholmen och vyerna från toppen av bergsknallen har sett ut på 1300-talet.
– Nu när man besöker Husholmen så förstår man faktiskt varför det är ett så intressant ställe historiskt och arkeologiskt, säger Marcus Walsh.
Unik plats ur finländskt perspektiv
På Husholmen har gjorts arkeologiska utgrävningar bland annat på 1950-talet, senast 1996.
– Några tiotals meter från stranden finns det cirka 600 träpålar som har slagits ner i havsbottnen för att begränsa möjligheten att ta sig i land, säger forskare Vesa Laulumaa.
Forskarna har kunnat sluta sig till när träden fälldes, och har därför kunnat göra en ganska noggrann datering av fästningen.
Vesa Laulumaa konstaterar att Husholmen är unik ur ett finländskt perspektiv också eftersom träpålarna är så väl bevarade.
På medeltiden har slottet varit ganska fint, men eftersom det var av trä finns inga ruiner kvar – bara sten.
– Husholmen är en arkeologisk skatt och ett viktigt objekt, eftersom platsen har fått vara orörd i hundratals år. Inga ombyggnadsfaser eller människor har kommit åt att förstöra platsen, säger Laulumaa.
Bra komplement till Borgås turism
Utomhusutställningen invigdes av Borgås biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.
– Jag tycker att Husholmen är ett spännande ställe och kommer säkert att besöka det igen, säger han.
von Schoultz tycker att det är fint att Husholmen är öppen för allmänheten, och att spångarna och informationstavlorna är ett bra tillägg.
Han tycker också att ön är ett fantastiskt komplement med tanke på turismen, eftersom Borgå redan är känt för Borgbacken.
– Husholmen är ju ungefär från samma tidsperiod och är ett trevligt komplement. Jag tycker det är intressant att det har funnits två borgar från 1300-talet så här nära varandra, säger von Schoultz.
Utställningen öppnas för allmänheten klockan 11 lördagen den 23 april. Undantagsvis arrangeras då delvis skjuts till Husholmen från Bosgårds parkeringsplats.
Då kan man också undantagsvis få en guidad rundvandring.

Video gjord av Yle Östnylands praoelev Siiri Terävä.