Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

En pärla bland Helsingfors öar öppnas - men vem ska lösa vattenproblemet?

Från 2016
Uppdaterad 11.02.2021 10:14.
Gamla fästningar på ö i Helsingfors skärgård.
Bildtext I mitten av maj kan du åka från Salutorget ut till Skanslandet.
Bild: Yle / Petteri Juuri

En tävling om att planera miljövänliga tjänster till Skanslandet är fortfarande igång. Den reguljära båttrafiken till ön startar i mitten av maj.

Om ett par veckor, den andra veckan i maj, tar du dig från Salutorget till Skanslandet på 20 minuter.

- Naturen på ön helt unik. Av alla Helsingfors öar är den överlägset mest mångsidig och rik i fråga om naturen. Det är som en nationalpark i miniatyrformat, säger Minttu Perttula som är specialplanerare av Forstyrelsens naturtjänster.

Skanslandet, och Kungsholmen bredvid, har tidigare varit stängda för allmänheten. Nu väntar man hundratusentals turister om året.

Håller öarna för turisterna?

Det är ett stort antal för ett par rätt små öar. Kungsholmens diameter ligger på en halv kilometer och Skanslandet är cirka en kilometer i diameter. En tredjedel av den större ön kommer dessutom fortfarande vara utom räckhåll för allmänheten. Frågan är om öarna håller för människomassorna.

Naturen på ön helt unik.

- Det är en bra fråga. Vi gör allt för att ön ska hålla. Vandringslederna, guidningen, och informationen är alla delar av det. Men mycket är förstås upp till människorna själva. Vi försöker lyfta utflyktsmålets betydelse så att det skulle väckas en vilja hos besökarna själva att skydda området, säger Perttula.

I sommar ska besökare kunna äta sin matsäck på Skansholmens rastplatser, fylla på dricksflaskan vid vattenposterna och gå på utedass när nöden knackar på. Servicen kommer att utvidgas i framtiden.

Människor på promenadstråk på en ö utanför Helsingfors.
Bildtext En tävling om ny service på Skanslandet pågår fortfarande.
Bild: Yle / Petteri Juuri

Tävling om vattenförsörjningen

På grund av öns tjänster invaderas Skanslandet i onsdags av en grupp unga och internationella tävlingssugna personer. De deltar i Helsingfors stads och Forststyrelsens gemensamma tävling Puhdas Vallisaari, Det rena Skanslandet.

Vill man erbjuda mat och boende till besökare är vatten en nyckelfråga.

Av de som deltar i tävlingen hoppas man få in tips på hur det går att erbjuda service och tjänster till besökare på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Officiella teman för tävlingen är bland annat vattenförsörjning, energisystem och materialeffektivitet.

- Vattenförsörjningen och hanteringen av avloppsvatten är nog våra största frågor. Vill man erbjuda mat och boende till besökare är vatten en nyckelfråga, och det finns inget vatten på Skanslandet. Hur man löser vattenfrågan avgör hur Skanslandet kan utvecklas som ett äkta naturresemål här utanför Helsingfors, säger Perttula.

Det finns redan el på ön och avfallshanteringen fungerar också.

Tävlingstiden tar slut 23.5. Den avgörs i augusti av en jury som leds av USA:s förra ambassadör i Finland, Bruce Oreck.

Petteri Juuti / Yle Helsinki

Diskussion om artikeln