Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soldiers of Odin till SR: Vi fortsätter trots motstånd

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Soldiers of Odin i Drammen, Norge.
Bild: AOP

Medborgargardet Soldiers of Odin i Joensuu tänker fortsätta patrullera i staden trots motstånd från invånare och politiker. Det säger några av de aktiva till Sveriges Radio.

I Joensuu har politiker, näringsliv och frivilliga agerat mot Soldiers of Odin. Staden har tillsammans med en rad lokala myndigheter, kyrkan och frivilligorganisationer publicerat ett gemensamt ställningstagande där man tar avstånd från extremisters patrullerande på gatorna.

På en del matställen i centrum släpps medlemmar i Odinpatrullerna inte in om de har sina patrullkläder på sig.

På 90-talet blev Joensuu känt som ett fäste för nynazister och många i staden vill inte se historien upprepa sig.

Sveriges Radios korrespondent i Finland, Thella Johnson, har intervjuat två av ledarna för Soldiers of Odin i Joensuu, Aapo Mielonen och Lari Kuosmanen.

- Ingen behöver vara rädd för oss. Bara vara i Finland på finländares vis och inte våldta andras barn eller husdjur, säger de i intervjun.

Vill skydda unga kvinnor

Under intervjun talar de om att den vita rasen hotas av islamisering. De säger att patrullerna är ute på gatorna för att erbjuda skydd mot invandrargäng som förföljer unga finländska kvinnor på väg hem från krogen.

Enligt Lari Kuosmanen och Aapo Mielonen tänker Soldiers of Odin fortsätta patrullera i Joensuu trots det stora motstånd de har mött.

- Vi gör det som krävs för fosterlandet. Vi kan tåla både spottloskor och knytnävsslag för den sakens skull, om det är priset vi får betala, säger Kuosmanen och Mielonen till Sveriges radio.

Medlemmarna i Soldiers of Odin har hittills sällan uttalat sig i medierna.

Diskussion om artikeln