Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

”Jag trodde att Gud hatade mig när jag inte var lika snygg som andra”

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Kvinna som tränar
Bild: Creative Commons / Unsplash

Ungdomar kämpar med allt tuffare skönhetsideal. Flickorna ska vara smala och ha stora bröst medan pojkarna ska vara muskulösa och manliga. Strävan efter den perfekta kroppen skuggar många ungdomars vardag.

Hur ska man riktigt se ut och vad tänker unga om sina kroppar? Vi bad några gymnasieelever skriva om kroppsbild och utseende.

En pojke i 17-års åldern skriver så här:

"Andras åsikter påverkar ofta min kroppsbild, fastän de inte borde. Om mina vänner tycker att jag är fet, vill jag inte vara utan skjorta i deras sällskap och ännu mindre med personer jag inte känner. Ärligt talat tycker jag att min kropp är i bra skick trots att jag är missnöjd med mina muskler. Men jag låter det inte störa mig utan försöker vara mig själv."

Känslan av otillräcklighet är konstant, skriver flera flickor.

Kroppsidealen för flickor är stora bröst. Detta stör mig rysligt mycket för en sådan sak kan man inte själv påverka. Majoriteten förstår inte det.

"Fast jag skulle ha bra saker i min kropp, så har det ingen betydelse när något ändå fattas eller är dåligt. Till exempel har jag jätteljus hud, vilket får mig att känna att hela mitt utseende är dåligt. Det känns som om utseendet är det enda som skapar ett värde hos kvinnan."

Ätstörningar eller en osund relation till mat, dyker upp i flera av elevernas texter.

"Jag har alltid varit stark och självständig men mina ätstörningar har verkligen dragit ner mig. Utåt syns det inte men inom mig känner jag det hela tiden. Speciellt då jag får höra kommentarer av mina föräldrar som “hur mycket väger du” eller “du borde träna dina armar”. Nu när jag mår sämre har skolan börjat gå rent ut sagt åt helvete. Jag lever ganska mycket med mina egna tankar.

En flicka som tidigare gymnastiserade på hög nivå skriver att ätstörningar är en del av vardagen bland idrottarna i estetiska grenar.

"Jag minns hur många av mina vänner tyckte att det lät vidrigt när jag berättade att mitt kroppsfett mättes flera gånger om året. För mig var det en självklarhet, likaså att skriva matdagbok som måste lämnas in till tränaren. Kraven var enorma. Men man fortsätter med grenen även om man tvingas gå ner fem kilo. Det är helt galet."

Många pojkar som skriver om sin kroppsbild, anser att de har för små muskler.

"Män med stora muskler avbildas som gudar. Själv ser jag mig som “för liten”. Men istället för att bli deprimerad så började jag träna upp min kropp för att göra något åt saken. Jag visste att om jag tränade tillräckligt så kunde jag förändra min kropp till det jag ville. Det tog två år men nu är jag äntligen nöjd med mig själv.

Pressen som ett aldrig sinande flöde av tillsynes perfekta kroppar, som passerar den strida bildströmmen på sociala medier, är kännbar. Andras ”perfekta” bilder kan stressa även den som inte lägger ut bilder själv. Men sociala medier kan också påverka självbilden och kroppsidealen i positiv riktning.

"Eftersom jag dagligen följer med olika modeller och kändisar på instagram, påverkas jag av bilderna de lägger upp. Mitt mål är ändå inte att se ut som de men jag får inspiration och motivation av dem."

Jag tycker att sociala medier också kan ha en positiv inverkan. Flera människor har blivit inspirerade av att äta rätt och leva hälsosamt.

― Flicka, 17 år.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln