Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ryskt energiberoende är en stor risk

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Ellinje i solnedgång.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

EU vill minska Europas beroende av rysk energi men Finland har valt en annan väg. Finlands ryska energiberoende är stort och ökar med det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki. Om förhållandet med Ryssland försämras är energiberoendet en stor risk.

Ett exempel på ett medlemsland som gjort allt för att bli oberoende av rysk energi är Litauen.

- Historien har lärt oss att det inte finns något gott i att vara beroende av Ryssland varken ekonomiskt eller politiskt. Ryssland använder energi som ett politiskt verktyg, säger Litauens energiminister Rokas Masiulis.

Finland är idag till 50 procent beroende av rysk energi. I och med planerna på ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki kommer beroendet av ryskt kärnbränsle att öka.

- Finland har under flera årtionden kraftigt bundit sina händer vid rysk energi och det är en del av den goodwill som byggts upp mellan länderna, förklarar Veli-Pekka Tynkkynen, professor och expert på rysk energipolitik vid Helsingfors univeristet.

Litauen fick sig en läxa

Med andra ord har Finland andra erfarenheter av Ryssland än Litauen. Litauen har varit mycket långt beroende av rysk gas. Löften om låga gaspriser gjorde att Litauen sålde sitt gasbolag till den ryska gasjätten Gasprom.

Men gaspriserna steg kraftigt och den ryska gasen blev dyrast i världen.

Litauens energiminister Rokas Masiulis
Bildtext Litauens energiminister Rokas Masiulis
Bild: Yle Hans Peter Dhuy

- Så det fick oss att vakna upp mentalt. Vi insåg att vackra ord inte nödvändigtvis betyder goda handlingar, förklarar Rokas Masiulis.

Litauen satte igång med en ny strategi: Energy independence strategy. Man byggde en så kallad LNG-gasterminal i hamnstaden Klaipeda. Under ett år har Litauen nu kunnat köpa gas från andra länder.

Nu är det norsk gas som gäller och priserna har kommit ned.

När det gäller gas har Finland gått med på EU:s linje att också hitta andra leverantörer. Idag kommer all gas från Ryssland, men EU stöder ett projekt med en gasledning under Finska viken. Planeringen har kommit igång men det är oklart om och när ledningen kan läggas ut mellan Helsingfors och Tallinn.

Finland beroende av ryskt uran

När det gäller kärnkraft så kommer Finlands beroende av ryskt uran att öka om Fennovoimas projekt i Pyhäjoki börjar byggas om två år. Fennovoima har gjort ett avtal med Rosatoms dotterbolag TVEL om bränsleleveranser under de första tio åren.

EU kräver nu att det ska vara möjligt att ersätta ryskt kärnbränsle med kärnbränslen från andra leverantörer. Kärnkraftsbolaget Westinghouse drar ett projekt där man försöker utveckla och licensiera alternativa kärnbränslen för gamla ryska kärnkraftverk.

Det är ingen enkel procedur att hitta den rätta bränslekonsistensen. När det gäller nya ryska kärnkraftverk som är under planering kräver EU också att tillverkaren ska ge ut all information om bränslets sammansättning så att en annan leverantör kan komma in på marknaden. Hit hör Fennovoimas kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki.

Svårt med att få ut information

Westinghouse har tidigare erfarenhet av att utveckla alternativa bränslen till ryska kärnkraftverk i Ukraina. Samarbetet med den ryska bränsletillverkaren TVEL var inte så bra. Att få ut all informationen visade sig vara svårt.

- Det kan vara mycket svårt och de håller hela tiden på att förnya sin design så den kemiska sammansättningen kan ibland förändras, berättar vice VD Michael Kirst på Westinghouse.

Michael Kirst vice VD på Westinghouse
Bild: YLE

På Fennovoima ser man inga problem. Utvecklingsprocessen är lång och all information om bränslets sammansättning kommer att också delges finska myndigheter.

Fennovoima har fått garantier av TVEL att all information om bränslesammansättningen ska ges ut, förklarar Minttu Hietamäki, expert på kärnkraftsteknik vid Fennovoima.

- Självklart. Det ingår i avtalet att vi får de uppgifter vi behöver innan bränslet levereras, säger Hietamäki.

Fortsätter goodwillen?

Med Fennovoimas kärnkraftsplaner ökar Finland sin goodwill i Ryssland. President Vladimir Putin har vid ett par tillfällen fört fram Fennovoimas projekt som ett exempel på goda ekonomiska relationer mellan länderna.

Men gasledningar har stängts i Ukraina och gaspriser höjts kraftigt i Litauen så ...

- Om världsläget förändras och om Finlands position förändras finns det inga garantier för att inte hårda tag skulle kunna komma i fråga. Om vårt beroende av rysk energi då är 50 procent, så det klart att det är en stor risk för oss, konstaterar Veli-Pekka Tynkkynen, professor vid Helsingfors universitet.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln