Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Prisses kiosk flyttar från Ekenäs centrum till Järnvägsgatan

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Prisses grillkiosk i Ekenäs.
Bildtext Prisses grillkiosk flyttar från centrum av Ekenäs.
Bild: Yle/Petra Thilman

Prisses gatukök i Ekenäs kommer att flytta till platsen där busstationen tidigare fanns. Innehavaren Fredrik Holmström är inte glad över den förestående flytten.

Orsaken till att grillkiosken måste bort från sin nuvarande plats är att det ska byggas flervåningshus på tomten i hörnet av Stationsvägen och Ystadsgatan.

På onsdagen (20.4) beslutade planläggningsnämnden i Raseborg att bevilja undantagslov med vissa villkor för ett kioskbygge vid Järnvägsgatan. Prisses gatukök kommer att flytta från hörnet av Stationsvägen och Ystadsgatan då arrendeavtalet går ut om ungefär ett och ett halvt år.

Nämnden beviljar undantagslovet på det villkoret att bygglov beviljas för högst tio år. Området dit gatuköket ska flytta är i detaljplanen anvisat som trafikområde. Där finns ingen byggrätt.

- Ett undantagslov gäller alltid bara för två år och under den tiden ska det sökas bygglov, förklarar Sven Holmberg (SFP), ordförande för planläggningsnämnden.

Nu ska Fredrik Holmström ansöka om bygglov hos miljö- och byggnadsnämnden i Raseborg.

Läget nu är bra

Grillkiosken kommer att flytta ungefär till den platsen där busstationen och Matkahuoltos baracker fanns tidigare.

Fredrik Holmström är inte speciellt glad över att gatuköket ska flytta.

- Vårt läge nu är bra. Det är nära till restauranger och till gågatan, säger han.

Han tror att en del nattliga krogkunder kommer att falla bort.

- Det är förstås en hel del av våra kunder som kommer med bil och vid Järnvägsgatan finns det flera parkeringsplatser. De bilburna kunderna tror jag nog hålls kvar, säger Fredrik Holmström.

För gatuköket som funnits i Ekenäs sedan 1969 kunde inte anvisas något annat ställe än det vid Järnvägsgatan. Det var Fredrik Holmströms pappa Leif Holmström som startade gatuköket.

Prisses funnits på flera ställen

På sitt nuvarande ställe har grillkiosken funnits i dryga 20 år.

- Jag tror pappa började med kioskverksamheten där S-market finns nu. Sedan har han haft ett gatukök i Stallörsparken och ett nära Nordea. Jag vill minnas att pappa också hade ett gatukök på nuvarande M-Markets parkering, räknar Fredrik Holmström upp.

Nu kommer de att vara tvungna att flytta. Exakt när flytten blir av är ännu oklart, säger Holmström.

- Vi har ungefär ett och ett halvt år kvar av vårt kontrakt med markägaren på vårt nuvarande ställe.

Omröstning om uppsägningstid

Under behandlingen av ärendet föreslog nämndens ordförande Sven Holmberg att avtalet mellan staden och firma Fredrik Holmström kan sägas upp med en uppsägningstid på ett år.

Planläggningsnämnden röstade om saken och för Sven Holmbergs motförslag som Mats Lagerstam (SDP) understödde röstade Gunilla Starck (SFP), Rita Lindholm-Wirtanen (SFP), Kaj Grönqvist (SFP) och Pirjo Rautianen (SDP).

Ira Donners ersättare Mia Saloranta (Gröna) och Thomas Hanell (SFP) stödde beredningens förslag. Petri Palin (Sannf) var frånvarande på mötet.

Diskussion om artikeln