Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Konsult vill starta pilotutbildning i Kauhava

Från 2016
Uppdaterad 21.04.2016 15:16.
Flygstridsskolan i Kauhava har bytt ägare.
Bild: Yle/Anri Koski

Klaus Turhanen, på Electronic Innovations & Consulting i Lojo, vill skapa ett skolningscenter för stridspiloter i Kauhava med sydkoreansk hjälp. Den gamla flygstridsskolan fungerar idag delvis som mottagningscentral för flyktingar.

Enligt Pohjalainen skulle hela satsningen gå lös på 750 miljoner euro.

Klaus Turhanen har enligt egen utsago arbetat med sydkoreanska företag i 17 år. Han har jobbat speciellt inom elektronikbranschen men också inom försvars- och flygsektorn, både civilt och militärt.

Tanken på att utveckla Kauhava till ett internationellt skolningscenter för piloter uppstod när Turhanen körde för förbi Kauhava tillsammans med en kollega sommaren 2014.

Staten borde vara med

Den finska staten bör enligt Klaus Turhanen förbinda sig att köpa skolningstjänster om projektet blir av men flera länders flygvapen borde också ingå.

Enligt Turhanen köper både Norge och Danmark motsvarande tjänster i Kanada idag. Sverige behöver också inom överskådlig tid liknande tjänster. De baltiska länderna har inget eget flygvapen men det finns ett intresse för pilotutbildning.

Kauhavas trumfkort är de goda möjligheterna till övning i jämförelse med trängseln i luftrummet i övriga Europa.

- Man har flaggat för nordiskt militärt samarbete i flera år men hittills har jag bara sett några militärövningar, säger Klaus Turhanen till Yle Österbotten.

Jämför med bilskola

- I initialskedet skulle sydkoreanerna stå för utbildningen av finländska utbildare men sedan skall det bli rent finländska utbildare. Det behöver inte heller vara sydkoreanska övningsplan, det kan också vara engelska eller amerikanska, säger Turhanen.

Klaus Turhanen jämför projektet med en bilskola. Flygskolan leasar planen och utbildar piloterna mot en avgift, på samma sätt som en bilskoleelev betalar för sitt körkort.

Enligt uppgifterna i Pohjalainen skulle omfattningen vara betydligt mera omfattande än en bilskola, summan 750 miljoner euro för hela projekthelheten nämns i Pohjalainens artikel.

Det här året blir avgörande för projektet, det måste komma ett genombrott i år, annars läggs hela projektet ner enligt Turhanen.

De politiska aspekterna på pilotutbildningen är också öppna, Pohjalainen har intervjuat flera personer med kopplingar till flygvapnet och Försvarsministeriet som känner till planerna men ingen av dem verkar riktigt tro att tanken kan förverkligas.

Pohjalainen var först med nyheten.

Diskussion om artikeln