Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Inveon vill gå ihop med Point College i Borgå

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
östra nylands yrkesinstitut inveon
Bildtext Inveon kan i framtiden komma att ingå i en större enhet.
Bild: Yle/Stefan Härus

Den svenskspråkiga yrkesskolan Inveon vill slå sig samman med trespråkiga Point College som erbjuder utbildning i handel och hälsovård.

Nästa vecka kommer Samkommunen för yrkesutbildningen i Östra Nyland att samlas för att ta ställning till frågan om en samgång mellan Inveon och Point College.

Modellen där Inveon införlivas i Porvoo International College Ab är det enda återstående realistiska alternativet.

Det anser Johan Söderberg som just har blivit klar med sin rapport om Inveons framtid. Söderberg är direktör för samkommunen för yrkesutbildning i Östra Nyland.

En samgång skulle enligt utredaren Johan Söderberg ge de bästa garantierna för att yrkesutbildning kunde tryggas i regionen Östnyland i framtiden.

- Den främsta orsaken till det här är att man inom de andra alternativen inte kan uppvisa trovärdiga lokalitetslösningar. Om de andra alternativen inte fungerar, så blir det bara ett kvar, säger Söderberg.

Bara svåra alternativ

Enligt Söderberg är utmaningarna stora i samtliga alternativ - inget är enkelt att genomföra. Orsaken till det är närmast av ekonomisk art.

- Alla utbildare har utmaningar då det gäller finansieringen. Statens inbesparingsåtgärder drabbar alla utbildningsaktörer hårt. Sen påverkar förstås också antalet studerande.

Parallellt med samkommunens förslag pågår det också utredningar i Borgå stads regi om upplösningar av samkommuner.

- Det kan också finnas andra lösningar bakom hörnet som vi inte känner till, men det skulle vara hög tid för de östnyländska kommunerna att kunna enas i den här frågan, säger Söderberg.

Samgångsfrågan på bordet den 27 april

Styrelsen för Samkommunen för yrkesutbildningen i Östra Nyland ska komma med ett förslag till hur framtiden ska se ut för Inveon på sitt möte den 27 april.

Förslaget lyder att styrelsen föreslår att samkommunstämman att stämman ska inleda egentliga förhandlingar om en överföring av samkommunens tillstånd att ordna yrkesutbildning till Porvoo International College.

Diskussion om artikeln