Vatt vill slopa inträdesförhören - studentexamenschefen håller med
Många unga sitter just nu och läser till vårens inträdesförhör. Det här är slöseri säger forskare vid Statens ekonomiska forskningscentral Vatt och föreslår att inträdesförhören till de olika studielinjerna slopas. Forskarna får medhåll av studentexamensnämndens ordförande professor Patrik Scheinin. Att hålla både inträdesförhör och studentskrivningar är att att kasta bort resurser, säger han.
Inträdesförhören blir dyra för samhället då många sökande som inte kommer in tvingas ta ett ofrivilligt mellanår.
Också tiden de unga lägger på att läsa till inträdesförhören är en utgift, om inte för staten eller universiteten så för de sökande själva, säger forskarna vid Statens ekonomiska forskningscentral.
- Samhället slösar med resurser genom att tvinga unga att läsa till inträdesförhör. Att avstå från dem skulle vara klokt både med tanke på effektiviteten och rättvisan.
Specialforskare Matti Sarvimäki vid Vatt.
Mera vikt åt studentbetygen
Vatt förslår att inträdesförhören ersätts med ett system där studentbetygen spelar huvudrollen.
De sökande skulle själva få rangordna studieplatserna på en önskelista. Skolorna skulle sedan få bestämma vilka kriterier de vill rangordna de sökande efter.
Kriterierna skulle matas in i ett gemensamt register, och studieplatserna skulle sedan fördelas med hjälp av en algoritm.
Ett exempel är en sökande som i första hand vill studera juridik och i andra hand på handelshögskola. Enligt forskarna skulle den juridiska fakulteten först besluta om de vill ta emot sökanden.
Om fakulteten har sökande som uppfyller deras kriterier bättre går turen vidare till handelshögskolan, enligt forskarnas förslag.
Taktikspel
Det nuvarande systemet är orättvist och ineffektivt, och tvingar de sökande att taktisera. Det är så gott som omöjligt att satsa helhjärtat på inträdesförhören till både juridiken och handelshögskolan samma år, påpekar forskarna.
- Karriärvalet är så svårt i sig, ett det är orimligt att de unga dessutom måste gissa vilken studielinje de kan komma in på. Då man inte behöver taktisera kan man koncentrera tankarna på vad det är man verkligen vill studera, säger forskningschef Tuomas Pekkarinen vid Vatt.
"Samma sak mäts två gånger"
Studentexamensnämndens ordförande professor Patrik Scheinin håller med Vatts forskare.
- Vi använder väldigt mycket resurser på att mäta kunskaper och färdigheter i inträdesförhören. Å andra sidan så tycker jag att vi redan har mätt exakt samma akademiska färdigheter i studentexamen.
Inträdesförhören är dessutom väldigt dyra för universiteten, säger Scheinin som är dekanus vid den pedagogiska fakulteten vid Helsingfors universitet. Förhören är en förskräcklig arbetsbörda för universitetspersonalen som redan har mycket jobb.
Att slopa inträdesförhören helt går ändå inte, säger Scheinin. De som inte har skrivit studenten, så som de som har studerat till ett yrke och internationella studerande, måste också få en möjlighet att ta en studieplats.
Det finns också linjer där det inte räcker med att mäta akademisk kunskap, enligt Patrik Scheinin. T.ex. lärarutbildningen skulle behöva någon slags lämplighetsprov för att säkerställa att de som får studieplatserna säkert blir bra lärare.