Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Firma Granlund-Aho slog till – tjeck glänste i gamla hemmahallen

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Markus Granlund och Sebastian Aho, Finland-Tjeckien, EHT, 21.4.2016.
Bildtext Markus Granlunds och Sebastian Ahos samarbete fungerade.
Bild: Ville Honkonen / All Over Press

Finlands VM-förberedande herrlandslag i ishockey förlorade EHT-matchen mot Tjeckien i Uleåborg.

Fyra segrar på fyra matcher. Det var Finlands saldo mot Slovakien och Norge i de första VM-förberedande dusterna. Kvällens motstånd i Uleåborg var dock snäppet högklassigare och vann med 3-2.

Framför allt ex-Kärpätspelaren Lukas Kaspar trivdes strålande i sin gamla hemmahall. Kaspar satte 0-1 efter att ha kommit halvt igenom i den sjunde matchminuten och förde på nytt upp gästerna i ledning halvvägs in i kampen.

Däremellan hade Michal Kempny nätat med en blålinjesbössa för Tjeckien – och Tomi Sallinen och Sebastian Aho kvitterat för Finland.

Granlund visade klassen direkt

Tomi Sallinen satte 1-1 efter en fin framspelning av brorsan Jere Sallinen vid tiden 10.10 – men ännu finare var Markus Granlunds assist till Ahos fullträff.

Vancouver Canucks-förstärkningen Granlund gav en passning bakom ryggen till en ledig Aho som i powerplay slog in 2-2 i krysset.

Kaspars andra mål för kvällen kom på straff bara en dryg minut efter Ahos utjämning. Tjeckien tilldömdes straff efter att Pekka Jormakka fällt en tjeck som kom ensam igenom i boxplay.

– En lite söndrig period, båda lagen hade många utvisningar. Vi behöver inte ändra på något större, jag tror nog vi får målen vi behöver i den tredje perioden, sade Aho i Yles intervju i den andra periodpausen.

"Ganska stela"

Men uppryckningen kom aldrig. Tjeckien behöll sin 3–2-ledning genom en mållös tredje period, där Finland ägde största delen av spelet. Mikko Koskinen bokfördes endast för en räddning mot Dominik Furchs tio.

– Vi var ganska stela i början men jag är nöjd med den andra halvan av matchen, vi var aktivare och kämpade bättre. Vi kom kanske lite för lätt undan mot Norge, löd chefstränaren Kari Jalonens snabbanalys till Yle genast efter kampen.

Lejonen får chans till revansch när lagen drabbar samman i Kouvola på lördag. Matchen, som börjar klockan 15.00, sänds direkt på Yles kanaler.

Finland – Tjeckien 2-3 (1-2,1-1,0-0)
06.33 0-1 Kaspar (Kempny,Jordan)
10.10 1-1 Tomi Sallinen (Jere Sallinen,Ahonen)
19.08 1-2 Kempny (Kundratek,Koukal)
26.09 2-2 Aho (Granlund,Hietanen) PP
27.21 2-3 Kaspar (straff)
Målvakter:
Mikko Koskinen 9+5+1 = 15
Dominik Furch 9+8+10 = 27

Diskussion om artikeln