Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jordbrukarnas traktormarsch gav ingen utdelning

Från 2016
Fredrik Grannas, ÖSPs ombudsman på Senatstorget i Helsingfors.
Bildtext Arkivbild. Fredrik Grannas, ÖSPs ombudsman på Senatstorget i Helsingfors.
Bild: Fredrik Grannas

För en dryg månad sedan demonstrerade tusentals jordbrukare på Senatstorget i Helsingfors mot Landsbygdsverket Mavi och deras sena utbetalningar av jordbruksstöd. Nu säger man på Landsbygdsverket att de åtgärder som då utlovades inte har lett till några förbättringar för jordbrukarna.

Lantbrukarnas missnöje med Landsbygdsverket och svårigheterna att få dataprogrammen att fungera så att jordbruksstöden kan betalas ut har varit stort.

Nu talar Landsbygdsverket Mavi ut. Traktormarschen den 11 mars ledde inte till någonting.

Yle Pohjanmaa har anonymt intervjuat arbetstagare på Mavi i Seinäjoki, och enligt dem var jord- och skogsbruksministeriets åtgärd att styra Landsbygdsverket hårdare bara en politisk manöver som skulle lugna jordbrukarna.

Landsbygdsverkets överdirektör Leena Tenhola skulle förflyttas till andra uppgifter, men många av arbetstagarna uttalar sitt stöd för henne.

- Redan veckan efter demonstrationen sa ansvarige ministern i en Yle-intervju att "inte börjar det fungera bättre med såna knep och "finter" (finskans temppu), enligt en av de intervjuade. Det berättar ju en del att ministern erkänner att det var ett trick och att det var onödigt.

Mavis arbetstagare fått hård kritik

Att Tenhola omplacerats visade sig heller inte stämma och de intervjuade arbetstagarna säger att ganska snart var läget tillbaka till det normala efter ministeriets uttalanden.

Nu säger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) att han gjorde klart att Tenhola sitter till årets slut och att en ny projektledare tillsätts som ska rapportera direkt till ministeriet.
Den nya projektledaren som ska ha hand om jordbruksstöden kommer ändå att lyda under Tenhola.

Grundproblemet med de sena stödbetalningarna ligger i att stödsystemet är komplicerat och att man inte har fått tillräckliga resurser då de skulle ha behövts. Genom nationella beslut kunde man förenkla systemet om den politiska viljan skulle finnas, sägs det.

Överlag känner sig arbetstagarna utsatta och har tagit beskyllningarna i offentligheten mot dem hårt. Likaså har de fått ta emot många ilskna samtal från jordbrukare som har tagit ut sin frustration över situationen på dem.

- Folk här har tagit illa vid sig av tanken att man skulle syssla mera med hur man kan reta kunderna än att försöka få systemen att fungera, säger huvudförtroendemannen Reijo Martikainen på Akava.

En annan av de anonymt intervjuade på Landsbygdsverket säger så här.

- Det är förfärligt lätt att göra oss till syndabockar. Jag kan förstå det på så vis att vi är förhållandevis långt från jordbrukarna, det är lätt att säga att de på Mavi är skyldiga. Men det att man till och med på riksdagsnivå har så dålig koll på vilken roll och uppgift vi har, det gör mig förbannad.

Elina Kaakinen/Yle Pohjanmaa

Diskussion om artikeln