Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Venior från Grankulla – din globetrotter-förebild

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Venior
Bildtext Venior.
Bild: Sony Music

Från Grankulla till Stockholm, sedan London och snart till Los Angeles. Lever Venior, alltså 21-åriga Emelie Sederholm, ditt drömliv?

Att bryta mönstret, slippa rutinen och bege sig ut i världen är en dröm många unga delar, men väldigt få vågar förverkliga. Venior, alltså 21-åriga Emelie Sederholm från Grankulla och Svenskfinlands klarast lysande stjärnskott just nu är en som vågat – och lyckats.

Venior är en äkta globetrotter - hemorten Grankulla ersattes av Stockholm. Snart därefter ersattes Stockholm av London. Hennes följande destination är änglastaden, Los Angeles – och vi har på känn att det här är bara början. Livet på vägen är fullt av äventyr och nya upplevelser, men också osäkerhet och motgångar, något som också Venior fått vara med om. Läs om Veniors erfarenheter av nomadlivsstilen och bli inspirerad till din egen livsförändring.

Jag hade inga planer, kände ingen människa, jag bara åkte dit.

- Det är skrämmande, men på ett bra sätt. Jag tycker om att göra saker som känns osäkra. Jag tycker inte om att känna mig för bekväm. Det var därför jag flyttade till London. Jag började känna mig lite för bekväm i Stockholm – gjorde samma grejer, jobbade med samma saker. Jag ville inte skapa rutiner och måste bryta mönstret.

Att ha ett stödnätverk där man ska skapa sig ett liv är givetvis en fördel (om man inte explicit försöker slippa folk man känner förstås), men en brinnande passion för ens grej kan räcka långt. Så var det i Veniors fall då hon flyttade till London.

- Det fanns nog ingen trygghet. Det var nog bara musiken. När jag flyttade så bokade jag ett flyg, fick ett rum via en bekant med några okända personer och hade ingen aning vad jag skulle göra följande vecka. Jag hade inga planer, kände ingen människa, jag bara åkte dit.

Nu funderar du kanske om Venior ändå fått hjälp på traven, hon är ju trots allt på ett av världens största skivbolag, Sony Music. Självfallet är det viktigt att ha tillgång till stöd och lite vägledning, vare sig det är genom ett skivbolag, en resebyrå eller en utomlandspraktikorganisation - men alla dessa kan hjälpa dig bara så långt.

- Jo, det finns folk som jag jobbar med som kan hjälpa mig styra upp sessioner och dylikt. Men att skapa sig ett liv i en annan stad är inte något som ett skivbolag kan hjälpa med.

Ingen vet riktigt vad jag håller på med.

Studera, få jobb, skaffa familj, bygga hus – den traditionella glansbilden. Det kan vara svårt att konfrontera sina föräldrar om ens glansbild ser annorlunda ut, men oftast lönar det sig. Du har ett liv. Ditt liv. Så gjorde åtminstone Venior.

- Efter gymnasiet kommer jag ihåg att vi förde en diskussion om att jag ska börja studera, men jag vägrade och valde att flytta till Stockholm. Mina föräldrar har accepterat min livsstil. Det är bara jag som styr mitt liv. Ingen vet riktigt vad jag håller på med.

Att bränna alla broar lönar sig ändå oftast inte.

- Så klart betyder det mycket att ha en säkerhet, att ha föräldrar och andra människor som är stabila, men samtidigt gäller det ju att kunna göra saker själv.

Är du materialistisk av dig måste du kanske tänka om. Det går oftast inte riktigt ihop med globetrotterlivsstilen (om du inte råkar vara Joakim von Anka-rik och äger ett privat jetplan).

Var har du alla dina saker - var bor du?

- Jag vet inte riktigt var jag bor. Jag bor lite överallt. Just nu har jag inga saker egentligen. Jag har ju haft lite saker i London i mitt rum, men jag försöker att inte samla på mig möbler. Jag skulle aldrig kunna bära omkring på dem. Jag kommer ju att åkta till L.A. och därför har jag varit tvungen att föra en massa grejer hem till Finland som inte ryms med till L.A. Jag har haft muskelvärk från att bära alla mina saker.

Venior
Bild: Sony Music

Inbrott i Stockholm, mord i London

Som allt i livet för globetrotterlivet med sig också mindre, hmm, roliga erfarenheter. Som att till exempel bli offer för ett inbrott, eller höra om att någon blivit mördad framför ens hem. Det har ändå inte dämpat Veniors passion för livsstilen.

- Jag hade återvänt från en resa kvällen innan och råkade vara ensam hemma i Stockholm. Jag sov, det var måndag och klockan var runt midnatt. Någon plingade på dörren och jag blev direkt misstänksam. Jag öppnade inte, men det plingade en massa gånger. Till slut sade en främmande man något i brevinkastet. Jag låg knäpptyst i min säng och låtsades att jag inte är hemma, vilket jag inte borde ha gjort. Näst hörde jag hur mannen började bryta sig in. Då freakde jag ut, sprang upp ur min säng och började skrika för fullt - då sprang mannen iväg.

Är det tryggare att bo i London då?

- Nja, nog händer det allt möjligt där också. Jag tror det var någon som blev mördad utanför mitt hus.

Då vi frågar Venior om hennes planer i änglastaden L.A., hennes följande destination, är svaret minst sagt öppet. Det borde vi ha vetat!

- Det är nog mest musik - skriva musik och gå på möten.

Venior – Svenskfinlands klarast lysande stjärnskott

Med sina två singlar Sugar rush och Na na na redan snurrande på de flesta radiokanaler erövrar Venior inte bara världen med storm, men också musikscenen. Nu har hon släppt sin tredje, splitternya singel - Robber.

Hur kom Robber till?

- Jag skrev den i Stockholm. Jag kan inte ens köra bil, men den handlar om en ”car race” där någon blir jagad för att denne stulit något. Det som var roligt med låten var att jag skrev den utan att tänka efter så mycket, och två veckor senare inträffade inbrottet i mitt hem. Det var karma.

Skriver du dina låtar själv?

- Jo, det gör jag. Jag samarbetar ju alltid mycket i processen, men alla idéer kommer från mig. Jag tycker om att samarbeta för då får man nya idéer och kanske gör något som man annars inte skulle ha gjort.

Venior ska komma en sväng via Finland i sommar och uppträda på Flow Festival.

Energi, attityd och mycket känslor.

Vad hoppas du att din publik känner efter din spelning?

- Man ska få en energikick och tänka ”wow, vad såg jag just”. Jag vill lämna ett spår, jag vill fånga människorna. Energi, attityd och mycket känslor.

Hör Veniors nya låt Robber här. Låten är också med på X3M:s spellista.

Drömmer du om ett liv som globetrotter? Lämna en kommentar och berätta vart du vill resa och varför.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln