Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Professor: Ingenjörerna kan behöva mera utbildning

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Margareta Wihersaari.
Bildtext Margaretha Wihersaari
Bild: Yle/Kati Enkvist.

De närmare 400 arbetslösa ingenjörerna i Vasaregionen kommer att få arbete i framtiden. Det tror professor Margaretha Wihersaari som utbildar diplomingenjörer inom energiteknik i Vasa.

- Det är tråkiga siffror, men vi har ju det bra här med mångsinnigt kunnade och stor innovativitet. Därför är vi ändå hoppfulla, säger Wihersaari.

Utbildningsprogrammet i energiteknik är ett samarbete mellan Åbo Akademi och yrkeshögskolan Novia. I den senaste gemensamma elevansökan fick utbildningen 32 ansökningar. 14 av dem kommer troligtvis att börja studera till hösten.

- Ifjol utexaminerades sex diplomingenjörer som alla har arbete. Det ser bra ut för svensktalande diplomingenjörer och ingenjörer, säger Wihersaari.

Utbildningen anpassas till omvärlden

- Diplomingenjörsutbildningen är en grundutbildning som vi inte är villiga att förändra så mycket. Men vi beaktar nya grejer. Kunnande om till exempel flytande naturgas, en ny bransch, försöker vi integrera i kursutbudet.

Wihersaari är hoppfull om att det kommer att finnas arbete inom branschen.

- Jag tycker alltid att ingenjörernas framtid är lysande, säger hon.

- Svårigheten ligger i att få ungdomar att läsa lång matematik i gymnasiet. En god grundutbildning leder till att man kan jobba med många olika saker.

Hur ser framtiden ut för de nästan 400 arbetslösa diplomingenjörerna och ingenjörerna i Vasaregionen?

- Jag skulle välkomna dem att skaffa sig ytterligare utbildning. Är man till exempel byggnadsingenjör men det skulle behövas automationsingenjörer, kan man hitta en bra kombination för att förändra sin profil på arbetsmarknaden, säger Wihersaari.

Diskussion om artikeln