Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Point College säger ja till sammanslagning

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
borgå handelsläroverk och porvoon terveydenhuolto-oppilaitos i Borgå
Bildtext Point Colleges skolbyggnad i Näse.
Bild: YLE/Stefan Härus

Point Colleges styrelse ställer sig positiv till en sammanslagning med Inveon. Frågan kring andra stadiets utbildning i Borgå har stötts och blötts, och nu hoppas styrelseordförande Markku Välimäki på snabba beslut.

Den svenskspråkiga yrkesskolan Inveon vill slå sig samman med trespråkiga Point College. Modellen där Inveon införlivas i Porvoo International College Ab är det enda återstående realistiska alternativet.

Det anser Johan Söderberg som precis har blivit klar med sin rapport om Inveons framtid. Söderberg är direktör för samkommunen för yrkesutbildning i östra Nyland.

Markku Välimäki är ordförande i styrelsen för Point College. Han berättar att man har behandlat frågan i flera repriser och diskuterat flera modeller som kan bli aktuella kring organiseringen av andra stadiets utbildning.

Alternativet att slå ihop sig med Inveon tycker Välimäli att är ett bra alternativ.

– Vi ser det som ett väldigt positivt förslag och fullständigt möjligt.

Nytt skolhus planeras

Just nu är Point College i full färd med att planera sitt nya skolhus, eftersom den gamla skolan är i dåligt skick. Oberoende om Point College slås ihop med Inveon eller inte byggs det nya skolhuset.

Markku Välimäki
Bildtext Markku Välimäki.
Bild: YLE / Hanna Othman

Det är oklart om Inveon också skulle kunna husera i de nya lokalerna. Men en till ny byggnad ämnad för Inveon känns i detta skede nästintill omöjligt, säger Välimäki.

– Det är inte borträknat ännu men svårt kan det bli.

Skolhuset ska byggas i närheten av eller ovanpå lärocentren Haaga-Helia och Laurea. Beslutet om bygget fattas av Point Colleges styrelse i maj.

– Vi har anbuden inne och ska behandla dem. I maj och juni fortsätter planeringen av bygget.

Inveon måste tillsvidare stanna i sina gamla lokaler. Kring campuset på västra åstranden finns ändå utrymme, och en tillbyggnad eller ett nybygge behöver inte uteslutas i framtiden.

Point College har en starkare ekonomi

Point College gjorde vinst 2015 medan Inveons ekonomi inte är lika vinstbringande. På grund av färre elever har statsandelarna minskat.

– Inveons balans är i skick men det finns saker som visar att ekonomin är nedåtgående, och det gör en lite orolig.

Bildtext Campuset i Borgå växer då Point College bygger nytt.
Bild: Yle/ Carmela Walder

Men Markku Välimäki ser inte ekonomin som ett hinder för en sammanslagning.

Om skolorna slås samman skulle marknadsföringen och dragningskraften öka, vilket leder till en bättre ekonomi för Inveon.

Frågan kring skolornas öde har debatterats under en lång tid, och Välimäki hoppas på snabba beslut.

– Vi har väntat på ett beslut i flera år. Nu har tiden runnit ut.

Gustafsson ser många möjligheter

Sari Gustafsson är rektor vid Point College och även hon ser många möjligheter i en sammanslagning.

– Vissa branscher skulle kunna utnyttja varandra bättre om vi slogs samman och arbetade i ett gemensamt hus. Dessutom kunde vi ha gemensamma lärare och gå över språkgränserna.

rektor och vd sari gustafsson vid point college 18.03.16
Bildtext Sari Gustafsson.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Gustafsson anser att den svenskspråkiga yrkesutbildningen ska stanna kvar i Borgå, så att man kan utveckla undervisningen.

– Inveon och Point College har många möjligheter till samarbete men det är ägarna som bestämmer i sista hand, säger hon.

Diskussion om artikeln