Hoppa till huvudinnehåll

X3M

”Vi är alla rädda för att få post”

Från 2016
Uppdaterad 23.04.2016 15:34.
Sarmad Al Azzawi
Bildtext Sarmad Al Azzawi väntar på att få beslut om uppehållstillstånd.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Sarmad Al Azzawi flydde från Irak till Finland i slutet av förra året. Radio X3M träffade honom när han var ny i landet och då berättade han för oss om den långa och svåra resan till Finland. Nu efter åtta månader i Finland trivs han bra i Vasa och hoppas på att få stanna i landet för gott.

Mycket har hänt i Sarmads liv de senaste månaderna. Från att ha känt sig som en främling och helt utan vänner har han sakta men säkert funnit en mening och en gemenskap han njuter av.

- Mitt liv är riktigt bra nu. Dagarna går fort och jag är aldrig uttråkad. Jag har fått många finska vänner och trivs med livet, säger Sarmad.

Att lämna hela sitt liv och fly är en oerhört omtumlande erfarenhet och Sarmad saknar fortfarande sin familj, sina vänner och sitt universitet i Irak.

- Sånt är livet ibland, det är bara att fortsätta leva och gå vidare.

Finslipar finskakunskaperna

När vi träffade Sarmad sist hoppades han på att en dag kunna fortsätta med sitt yrke som radiopratare här i Finland. Men han är medveten om att det krävs fullständiga kunskaper i finska för att jobba inom mediebranschen och tänker under tiden han finslipar språkkunskaperna prova på en annan yrkesbana.

- Min flickvän studerar till sjukskötare och jag har funderat på att söka in till samma linje. Jag kan också tänka mig att jobba som väktare, säger Sarmad.

"...när posten dimper ner i inkastet är vi livrädda att det är ett utvisningsbeslut."

Rädd för att bli utvisad

Även om livet just nu ser ljust ut för Sarmad finns det ändå orosmoln på himlen. Han, liksom väldigt många andra, väntar på att få beslut om uppehållstillstånd.

- Jag bor i en lägenhet med fem andra och alltid när posten dimper ner i inkastet är vi livrädda att det är ett utvisningsbeslut.

I väntan på uppehållstillstånd och huruvida ett fortsatt liv i Finland står skrivet i stjärnorna för Sarmad forsätter han vardagen i Vasa. Just nu väntar han ivrigt på den första finska sommaren med tillhörande festivaler.

- Nu på sommaren ska vi tillsammans med min flickvän till Weekendfestivalen i Helsingfors. Det blir min första festival någonsin eftersom de aldrig ordnas i Irak. Det ser jag fram emot.

Veckoslutskommittén: Intervju med Sarmad Al Azzawi

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan