Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Rumänien får inte tävla i årets Eurovision

Från 2016
Uppdaterad 22.04.2016 13:25.
Ovisiu Anton från Rumänien
Bild: Ioana Chiriță ©TVR

Den 12 maj var det meningen att sångaren Ovidiu Anton skulle kliva upp på Globens scen för att med bidraget Moment of Silence representera Rumänien i Eurovision Song Contest 2016.

Så kommer det inte att bli. I dag meddelades att Rumäniens medverkan i tävlingen stryks. Anledningen till detta är att rumänska public servicekanalen Televiziunea Română (TVR) har en innestående skuld på 10 miljoner euro till European Broadcasting Union (EBU). TVR förlorar därmed inte bara sin rätt att medverka i Eurovisionen, utan hela sitt medlemskap i EBU.

– Vi är besvikna över att alla våra försök att lösa den här frågan inte har fått något svar från den rumänska regeringen. EBU är en icke vinstdrivande organisation som representerar 73 Public Service-kanaler i 56 länder. TVR:s skuld äventyrar EBU:s finansiella stabilitet, säger Ingrid Deltenre, EBU:s generaldirektör i ett pressmeddelande från SVT.

Tråkigt besked

– Det är såklart ett tråkigt besked. Vi hade sett fram emot att välkomna den rumänska delegationen till Stockholm. Vi fick ett tidigt varsel från EBU om att detta kunde inträffa och har planerat för det. Nu justerar vi i startordning och repetitionsschema i semifinal två och fortsätter vårt arbete med produktionen för de 42 deltagande länderna, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för Eurovision Song Contest 2016 i samma pressmeddelande.

Artisten Ovidiu Anton är förstås den som drabbas hårdast av det skedda. Arrangörerna kommer ändå att låta det rumänska bidraget ligga kvar på webben. Den officiella cd-skivan och redan producerad så också där kommer bidraget att ingå.

De Eurovisa i Yle Fem hann spela in samtliga avsnitt före detta besked, så Rumäniens bidrag analyseras av panelen i programmet som sänds den 7 maj.

Här kan du lyssna på det rumänska bidraget,

Eurovision Song Contest ordnas i Stockholm den 10, 12 och 14 maj 2016

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln