Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Alkoholiserad rockstjärna blev Jesus-ambassadör

Från 2016
Uppdaterad 31.05.2016 11:22.
Troende: Pontus J Back spelar rock för Jesus - Spela upp på Arenan

Att vara troende är oftast väldigt privat, men i serien Troende följer vi flera personer med olika trosinriktningar och som aktivt lever ut sin övertygelse. De berättar öppet, rakt och ärligt om hur deras tro påverkat deras liv och vilka val de gjort på grund av sin tro.

Missbruket blev för mycket för musikern Pontus J Backs kropp. Levern gav upp och han var säker på att han skulle dö. Men när han låg på dödsbädden fick han en andra chans. Nu reser han runt för att berätta sin historia.

Pontus ligger i sjukhussängen i Vasa och skriker "Jag vill inte dö!". Genom kanylen droppar smärtstillande medicin för att de sista dagarna i livet inte ska göra ont i kroppen.

Åren av rockstjärneliv med turnéer, alkohol och droger har gjort sitt. Levern och alla andra inre organ har tagit stryk. Ögonvitorna är inte längre vita och hela kroppen är gul. Året är 2007. Pontus är 34 år, har fyra barn och ligger på sin dödsbädd.

Låg hemma och drack

Några månader tidigare låg han också i sängen, men då hemma i Vasa. Missbruket var värre än någonsin. Han kunde knappt resa sig upp, så därför låg han i sängen och drack sprit. Hemmet hade han inte lämnat på två månader. Han sov tjugo minuter, vaknade, grabbade tag i vodkaflaskan på nattduksbordet och halsade några klunkar, för att sedan somna igen.

- Jag gjorde inget annat än låg och drack. Mina ögonvitor hade blivit gula. Jag visste att det var levern som hade tagit skada på grund av mitt missbruk. Jag visste att jag var sjuk på riktigt, så jag vågade inte gå till någon läkare.

Pontus missionerar för barn och unga.
Bildtext Pontus missionerar för barn och unga.
Bild: Pampas Production

Men han visste också att något måste hända. Eftersom Pontus alltid hade haft någon form av barnatro, så tog han mod sig till sig och gick till kyrkan.

- Jag var rädd. Jag visste att jag hade förstört mitt liv och jag tänkte, att när jag kommer till kyrkan kommer de bara att säga att du är värdelös och misslyckad och att det är kört för dig.

Kyrkan var tom när han kom dit. Han hade nästan tänkt ge upp, åka hem och supa igen när några församlingsmedlemmar dök upp. Till Pontus förvåning sa de inte att han var ett hopplöst fall. Istället satte de sina händer på honom och bad.

Känslan beskriver han som en våg av kärlek, en kärleksvåg som fick honom att gråta. Men någon frälsning var det inte frågan om. Nej, det här var pinsamt och han skulle tillbaka till rockstjärnelivet.

- Jag minns att jag sa, att om ni berättar för någon att jag har varit här så går det illa. Jag menade då, att om de skvallrar att jag har varit till kyrkan så ser jag till att någon tar livet av dem.

De sa:

- Vi vet att du vill berätta senare själv att du har varit här, och jag tänkte att vad de än har rökt så vill jag ha samma sak.

Pontus på kafferep.
Bildtext Pontus på kafferep.
Bild: Pampas Production

Sedan den dagen har Pontus inte rört något rusmedel. Men trots att han kom ur sitt missbruk hade kroppen redan skadats så mycket att han blev ännu sjukare. Den 10 februari togs han in på Vasa Centralsjukhus.

Tillbaka på dödsbädden

När Pontus ligger i sjukhussängen hör han en röst som frågar honom när han senast har sagt till sin familj att han älskar dem. Hans svar är att han inte minns och det är då han ropar:

- Jesus om du verkligen finns vill jag inte dö. Jag vill bli en bättre pappa och en bättre make.

En sköterska kommer in i och håller honom i handen och försäkrar honom gång på gång, att ingen ska dö här i kväll, tills han somnar. Samma natt vaknar Pontus och känner i kroppen att något är annorlunda.

- Jag såg en gestalt av en man i rummet och jag hörde rösten igen och rösten sa: Då du stiger upp från den här sängen ska du gå ut och berätta för alla om mig och ditt liv, varna barn och unga för alla faror, och hjälp de som har likadana problem som du har haft.

Pontus missionerar med gitarren.
Bildtext Pontus missionerar med gitarren.
Bild: Pampas Production

Det var Jesus som kom till mig och sa vad jag ska göra resten av mitt liv. Nästa dag var han redan på bättringsvägen och småningom återvände krafterna.

- Läkarna funderar nog fortfarande vad det var som hände. Jag vet i mitt hjärta att jag fick nåden att möta Jesus och tack vare honom så lever jag i dag.

Blev ambassadör för Jesus

Så snabbt han kunde satte han igång med uppdraget att få så många själar han som möjligt att hitta Jesus. Han hittade de långhåriga, skäggiga motorcykelkillarna Ambassadors for Jesus (Ambassadörer för Jesus) i USA och grundade Ambassadors for Jesus i Europa.

Drömmen om att åka ut på turné igen är också uppfylld. Pontus reser jorden runt med sin gitarr. Men det är inte sex droger och rock and roll det handlar om.

Pontus på turné i USA.
Bildtext Pontus på turné i USA.
Bild: Pampas Production

- Jag reser runt med min gitarr och berättar min berättelse. Jag kanske inte når ut till slipsnissar, affärsmännen och sånt fint folk, utan det är alkoholister, kriminella och drogmissbrukare. Sådana som i mångas ögon inte är värda något.

Efter några år som ambassadör på motorcykel ser han nu fram mot nya utmaningar. Motorcykeln är såld och Pontus har lämnat över ordförandeskapet för Ambassadörer för Jesus. Istället för hojen har han köpt sig en gammal amerikansk så kallad raggarbil och grundat Ambassadors For Jesus Christ - Hot Rod and Racing Team.

- Det finns redan så många kristna motorcyklister som är ute och berättar om Jesus, men jag har ännu inte mött någon som kör raggarbil.
Redaktör: Alexandra Furu


I serien Troende, på söndagar på Yle Fem, följde vi också bl a Saran som kombinerar sikhism med kristendom, Patrick Tiainen som har ett eget kyrkosamfund och familjen Gädda som ska åka till Kenya som missionärer.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln