Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Allt färre unga flickor äter kött

Från 2016
Uppdaterad 01.06.2016 10:54.
En tallrik med vegansk mat.
Bildtext En vegansk rätt med avocado, tofu och risnudlar.
Bild: Yle/Ida Henriksson

I Mattlidens gymnasium växer kön till specialdieterna medan kön till den vanliga maten blir kortare för varje dag. Detta är en tydlig trend i gymnasiet.

En undersökning bland cirka 40 studerande i åldern 17-19 i Mattlidens gymnasium visar att de som är vegetarianer eller veganer har blivit det nyligen.

Det har blivit enklare att vara vegetarian eller vegan eftersom utbudet är mera mångsidigt och brett än förr. Matbutiker säljer fler vegetariska produkter och den vegetariska menyn på restauranger blir allt längre.

I undersökningen visade det sig vara endast flickor som är vegetarianer eller veganer och de har blivit det under det senaste året.

Kökspersonalen märker inte en lika stor skillnad som eleverna eftersom att de så kallade specialdietslapparna inte lämnas in utan alla tar den maten de känner för.

- Under de senaste fem åren har ökningen varit jämn, berättar Grace Poomah, som jobbar i köket i Mattlidens skolcentrum.

I undersökningen visade det sig vara endast flickor som är vegetarianer eller veganer och de har blivit det under det senaste året. Flickorna som är vegetarianer eller veganer väljer den kosten av många olika orsaker.

Först blev jag inspirerad av det jag läste på sociala medier, ju mera jag lärde mig desto mera ville jag göra det av etiska skäl.

― Rebecka Oriander

Flickorna har bland annat inspirerats av bloggare som skriver om sina egna erfarenheter. En del väljer den vegetariska eller veganska kosten för att de vill förbättra djurens förhållanden medan andra bryr sig om miljön.

Rebecka Oriander är ett exempel på hur ny trenden är då hon själv blivit vegan för åtta månader sedan. Att vara vegan kostar mera påpekar hon, men skillnaden är inte märkvärdig.

Rebecka Oriander
Bildtext Rebecka Oriander tycker hyn har blivit bättre av den veganska kosten.
Bild: Yle/Greta Wirén

Inspiration från sociala medier

- Först blev jag inspirerad av det jag läste på sociala medier, ju mera jag lärde mig desto mera ville jag göra det av etiska skäl, säger Oriander.

Sedan hon blev vegan har hon haft mer energi, hennes hy har blivit bättre och dessutom tycker hon att det är enkelt att hålla kosten mångsidig.

Enligt Livsmedelsverket Evira (Statens näringsdelegation) medför en vegetarisk diet ett längre liv och ett lägre blodtryck. Vegetarianer motionerar mera och röker mindre, och därför löper de en mindre risk att få diabetes typ 2.

Däremot finns det risker med vegankost om man inte är kunnig och ersätter proteinkällorna med bra vegetariska källor, berättar Susanna Strandback, näringsterapeut på Folkhälsan.

Veganer och vegetarianer äter inte kött, men veganer lämnar bort allt från djurriket som t.ex. ägg och mjölk.

Så här kan ett veganrecept se ut

Linsbolognese

1,5 dl röda linser
2 dl passerade tomater
Hackad gullök
Basilika
Havssalt

Koka linserna enlig instruktionerna på paketet, fräs löken i stekpannan tills den blir gyllenbrun. Häll sedan i de passerade tomaterna och rör om. Blanda till sist i den hackade basilikan och havssaltet. Servera med kokt fullkornspasta.

Greta Wirén, Emma Holmberg och Rebecka Oriander, Mattlidens gymnasium
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Diskussion om artikeln