Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tölövikens park snart färdig - fest för gässen på de nya gräsmattorna

Från 2016
Uppdaterad 13.05.2016 12:58.
vitkindade gäss
Bildtext Det här är rullgräs som lades i augusti ifjol. Gässen trivs på gräsmattan som omgärdas av staket.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Ännu är det fest för gässen i Tölövikens park men i juni ska staketen bort. Tölöviksparken är så gott som färdig - men gräset måste växa till sig.

Projektledare Kaija Laine på stadens parkavdelning önskar att Helsingforsborna ska behandla de nya gräsmattorna i Tölöviksparken varsamt. Halva parken är redan nu öppnad, men planteringarna har inte hunnit växa till sig.

- Läget är det att vi lade rullgräs på ett stort område i augusti ifjol. Det gräset har inte hunnit rota sig ordentligt. Under våren och försommaren försöker vi helt medvetet skydda gräsmattorna så de får växa ifred och sedan blir mera hållbara, säger Kaija Laine på Helsingfors byggnadskontor.

Tölöviksparken
Bildtext Också de gräsmattorna som inte omgärdas av staket är ömtåliga. Parken öppnas officiellt den 12 juni på Helsingforsdagen, staden ordnar då en fest i parken.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I den delen av parken som är omgärdad av staket trivs de vitkindade gässen och gräsmattan är fullpepprad med avföring.

- För tillfället kan jag inte säga att det skulle finnas en lösning för det. Det är mycket avföring. Vi har redan en gång borstat bort avföringen från gångarna i parken. Gräsmattorna är ett problem, det är ett stort jobb att putsa dem rena från gässens avföring.

gässen trivs på den nya gräsmattan
Bildtext Ett stort område är omgärdat av staket, eftersom gräset måste få rota sig ifred.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Jag hoppas gässen skulle flytta lite på sig när vi får parken klar och där rör sig mera folk. Men jag vet att gässen i den närliggande Hesperiaparken inte bryr sig så mycket om att människor rör sig nära dem, säger projektledare Kaija Laine.

Tölövikens park voxpop
Bildtext Studerande Silva Perander promenerade genom parken för första gången, när det blir varmt vill hon komma hit för att sola sig.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Tölöviksparken är en tillfällig lösning. Det kostade mellan 5 och 6 miljoner euro att bygga parken, enligt Kaija Laine höll sig kostnaderna inom budgeten.

Det här var en billigare lösning än det förslag till park som vann en tävling för parken 1997 – det förslaget beräknades kosta 66 miljoner euro. Planerna på kanaler genom parken lämnades bort, och idag består den färdiga parken till största delen av stora gräsmattor.

Leena Jaatinen är rädd att cyklisterna kommer för nära lekplatsen
Bildtext Leena Jaatinen undrar om det kommer att finnas något liv i parken - eller blir det en stor och tom plats.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Ännu byggs det i parkens sydligaste del. I höst ska en skulptur avtäckas här, i vår ska konstverkets fundament byggas. Cykelvägen längs med Tölöviksgatan är inte heller klar. Men till Helsingforsdagen den 12 juni ska staketen plockas bort och parkens invigas med en stor fest.

- Vi planerar som bäst med festens program. Vi försöker få det till en riktig folkfest, det ska bli musikprogram i parken, berättar Kaija Laine.