Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Grannakuten: Kan vi bli vräkta för att barnen vaknar tidigt?

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Leksaker
Bild: Eva Frantz

Grannakuten fick ett brev från en orolig mamma som är rädd för att förlora sitt hem bara för att barnen är pigga och glada på veckoslutsmorgnarna. I övrigt lever familjen stillsamt. Marina Furuhjelm tycker det verkar orimligt.

Hej Grannakuten!

Vi har hamnat på kollisionskurs med grannarna som bor under oss. De klagar på att det hörs så mycket ljud från våra barn.

Grannarna har skiftesjobb och vill sova på helgerna (vem vill inte det?) och våra barn brukar vakna 7-8 tiden och är ju igång direkt. Barnen är 2 och 4 år gamla så det går inte att få dem att sitta stilla inomhus.

Nu har grannarna klagat till disponenten som skickade en varning till oss för "högljutt liv i bostaden", hyresvärden sade att vi kan bli uppsagda ifall det kommer flera varningar.

Det låter orimligt att vi skulle bli vräkta från vårt hem för att barnen leker och vaknar tidigt om helgerna.

Vi erkänner att det ibland hörs ljud från oss då 2-åringen får sina trotsutbrott eller då barnen kräver uppmärksamhet - men i övrigt lever vi ett väldigt stillsamt liv. Barnen sover middag på dagen, går och lägger sig kl 20 och så är vi ju ute mycket. På vardagarna är vi inte hemma på dagen.

Var är våra rättigheter i frågan? Inte kan vi väl bli vräkta för att grannarna vill sova en lördagsmorgon?

Jag har gett upp hoppet om att etablera en god kontakt till grannarna eftersom de inte mera hälsar på oss - men vill gärna veta vem som har rätten på sin sida ifall det skulle bli mer problem.

Orolig Mamma, Helsingfors

Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet
Bild: YLE / Peter Fahllund

Jurist Marina Furuhjelm svarar:

Här får man ställa sig frågan vad som kan räknas som normalt boende. Det att någon har skiftesjobb är en specialsituation som ett husbolag inte kan beakta. Man måste utgå ifrån hur de flestas dygn ser ut, till exempel att nattystnad ofta är från kl 23 - 07.

Det här gäller ju ljud som hörs under dagtid, och det att ett barn till exempel stökar med legoklossar tidigt en lördagsmorgon måste helt enkelt grannarna kunna acceptera.

Det låter lite väl hårt att disponenten gav frågeställarens familj en varning. Det är nog inte något jag skulle ha rekommenderat ifall det bara gäller barn som leker och springer.

Jag kommer ihåg ett fall för några år sedan då en granne ringde polisen på grund av grannarnas oväsen och när polisen kom till platsen var det en ledsen kolikbaby som förorsakade ljudet. Det blev en ordentlig diskussion om att grannen borde ha förstått att varken föräldrar, disponent eller polis nödvändigtvis kan få tyst på en babys skrik.

Om det verkligen skulle gå så långt som till en hävning av hyresavtal är bevisbördan på bolaget eller hyresvärden. Det betyder att de måste bevisa att frågeställarens familj har fört ett störande liv som avviker från det normala. Enligt vad frågeställaren beskriver har jag svårt att tro att det skulle gå att bevisa något sådant.

Mitt förslag är att frågeställaren själv tar kontakt med disponenten, styrelseordföranden eller hyresvärden och förklarar situationen. Det kanske inte går att resonera med grannen, men förhoppningsvis är ledningen mera förstående.

Om det sedan verkligen går så långt att det blir flera varningar och man vill häva hyresavtalet måste frågeställaren förstås ställa sig emot detta. Och i så fall går fallet till rätten.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln