Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå har möjligen en ny hälsocentral om fyra år

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
näse sjukhus i borgå
Bildtext Ska Näse hälsovårdscentral förstoras eller blir det aktuellt med nybygge på annan plats eller renovering av en annan fastighet?
Bild: YLE/Stefan Härus

Borgå stad ser som bäst över servicehelheten inom social- och hälsovårdssektorn.

Det som redan nu är klart är att Borgå behöver en ny hälsocentral inom de närmaste åren. Tanken är att den nya hälsocentralen ska kunna erbjuda både social- och hälsotjänster under ett och samma tak.

Först planeras verksamheten

Tanken med det pågående reformarbetet är att både bromsa kostnadsökningen inom hälsovårdssektorn och att kunna använda resurser och lokaler på ett mera effektivt sätt.

Under det här året kommer staden inte att ta ställning till var och om det ska byggas nytt och inte heller om det ska finnas bara en stor eller två mindre hälsocentraler i staden.

- Under 2016 planerar vi enbart social- och hälsocentralens verksamhet och tjänster och funderar på hur de ska te sig i framtiden. Det gör vi eftersom vi tror att det bäddar för kortare nybyggnads- och reparationstider samt lägre kostnader när man väl kommer ner på praktisk nivå, säger social- och hälsovårdsdirektör Pia Nurme.

Renovera, förstora eller bygga?

Alternativen är att bygga en helt ny hälsocentral eller att renovera eller förstora en befintlig. IEtt förslag har också varit att bygga en ny östra hälsostation och samjour invid Borgå sjukhus.

- Det är fortfarande en möjlighet som vi kommer att utreda, säger Nurme.

Det som däremot verkar vara säkert, är att Näse hälsocentral kommer att finnas kvar.

- Inte tror jag att staden skulle gå in för att stänga en fungerande nyrenoverad hälsocentral. Den kommer nog att leva vidare, men att förstora den så att Borgå i framtiden skulle ha bara en enda stor hälsocentral är förstås ett alternativ, säger Nurme.

Kanske om fyra år

Alternativen verkar alltså vara att Borgå skulle ha en enda stor hälsocentral i framtiden, eller att Näse hälsocentral skulle fortsätta i nuvarande storlek samtidigt som en fastighet på annat håll skulle renoveras eller byggas.

Om det blir ett nybygge, när kunde i så fall den nya hälsocentralen slå upp sina dörrar?

- Om Borgå stad går in för att bygga nytt, så tar det nog åtminstone fyra år från och med nu, innan den nya hälsocentralen kan öppna, säger social- och hälsovårdsdirektör Pia Nurme.

Social- och hälsovårdsnämnden diskuterar reformen vid sitt möte den 28 april.

Diskussion om artikeln