Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nepal ett år senare: Handlingsförlamning och blockad

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Nepal ett år efter skalvet - Spela upp på Arenan

Ett år efter de förödande jordskalven i Nepal återskapar hantverkarna det förstörda kulturarvet. Nepaleserna har i veckor protesterat mot grälen och passiviteten inom regeringen och mot en indisk handelsblockad som har lamslagit återuppbyggnaden.

Värst har byarna i närheten av skalvens epicentrum drabbats. Där har över hälften av turisterna försvunnit när hotellen och det gamla kulturarvet förstördes.

Över en miljon hem förstördes när över 9 000 människor miste livet och över 22 000 skadades av de två skalven den 25 april och den 12 maj 2015.

Hela samhället lider när ekonomin drabbas. Allting har avstannat.

- Det är inte bara sherpas som har drabbats, alltså de traditionella buddhistiska bergsbestigarna som hjälper turisterna i Nepal, säger Ang Tshering Sherpa, ordföranden för de nepalesiska bergsbestigarnas förening.

- Hela samhället lider när ekonomin drabbas. Allting har avstannat, säger han.

Över 800 utländska bergsklättrare annullerade genast sina expeditioner till bergsmassiven i Himalaya efter det första skalvet som hade magnituden 7,8. Enbart på Mount Everest miste över 20 människor livet på jordens högsta berg.

Unikt kulturarv

Världsarvet tog stor skada av den dödligaste naturkatastrofen i Nepal på nästan etthundra år.

Flera torg med tempel som hör till Unescos världsarv förstördes.

Det gäller Durbartorget mitt i huvudstaden Katmandu, det kungliga palatset och det vackra Durbartorget i Bhaktapur strax utanför Katmandu.

Monumenten restaureras nu med hjälp av de traditionella hantverkarna som kan träsnideri och vet hur man förgyller konstverken. Det är ett tidskrävande och minutiöst arbete.

Det kommer att ta flera år innan monumenten har återställts till sin ursprungliga glans.

Urgammalt hantverk till heders

- Hantverkarna är också en del av vårt arv. Om vi inte hade dem skulle vi inte kunna restaurera alla de här monumenten, säger Rohit Ranjitkar som leder restaureringsfonden för Katmandudalen.

- De här människorna arbetar fortfarande med samma metoder och redskap som de gjorde för över 300 år sedan, förklarar chefsrestauratören.

Tiotusentals bergsbor lever fortfarande i enkla plåtskjul eller under presenningar.

Tiotusentals bergsbor som överlevde katastrofen lever fortfarande i enkla plåtskjul eller under presenningar för att återuppbyggnaden inte har kommit igång.

Demonstrationerna mot regeringens passivitet beror också på att över 3,6 miljarder euro som har donerats till Nepals återuppbyggnadsarbete har förblivit oanvända p.g.a. internt politiskt käbbel

Indisk blockad strör salt i såren

Nepal har drabbats av ytterligare en oförutsedd katastrof efter att landet i september antog en helt ny grundlag under stora politiska motsättningar.

Indiens styrande hindunationalistiska regering protesterade mot det nya statsskicket genom att införa en ekonomisk blockad mot Nepal.

Indien anser att lagen diskriminerar den hinduiska madhesi-minoriteten som därmed har fått en egen delstat i Nepal. Madhesi-nepaleserna är språkligt och kulturellt besläktade med hinduerna i Indien och många familjer har släktingar bakom gränsen.

Nepal förlorade sin gamla enhetliga karaktär när det delades i sju delstater.

Nepal förlorade sin gamla enhetliga karaktär när landet i september blev en förbundsstat med sju delstater. Fram till 2006 hade Nepal som den enda staten i världen haft hinduismen som statsreligion.

När premiärminister Narendra Modi för två år sen vann en jordskredsseger i det indiska parlamentsvalet fick hans parti, Indiska folkpartiet, makten. Partiet BJPs rötter finns i en extrem nationalistisk organisation som drillar sina medlemmar i att bygga en hinduistisk nation.

Indiens extremhinduister stoppar handeln

Blockaden har i praktiken stoppat alla förnödenheter och varuleveranser till Nepal som är helt beroende av Indien för varutransporterna på land allt sen vägförbindelserna med Kina avbröts p.g.a. jordskalven.

Tusentals lastbilar har stoppats på den indiska sidan om gränsen.

- Den indiska säkerhetspersonalen har hindrat lastbilarna att gå över gränsen, säger en talesman för det nepalesiska inrikesministeriet.

- Tusentals lastbilar har stoppats på den indiska sidan om gränsen. Där finns också nästan 400 bränsletankbilar med bensin och gasol eller flytgas för matlagning.

Uppretade nepaleser har demonstrerat mot den indiska blockaden och premiärminister Modi som de beskyller för en hård och kompromisslös hinduistisk politik.

Nepaleserna anser att Indien försöker påtvinga dem sin vilja för att stödja den hinduistiska madhesi-minoriteten.

Den uppgår till 8 av Nepals 27 miljoner invånare och de talar hindi, liksom närmare hälften av Indiens befolkning.

Hindi är den indiska unionsregeringens "nationella" språk och ett av de mest talade språken i världen.

Indiens tidigare regeringsparti, Nationella Kongressen, kommer på allvar att utmana det styrande hindunationalistiska BJP i fem delstatsval som hålls i år.

Nya lagstiftande församlingar kommer att väljas i Tamil Nadu och Kerala i söder, i Västbengalen och Assam i nordost och i de fyra unionsenklaverna i den södra delen av Indien.

Här finns bilder på kulturarvet före och efter skalven:

Diskussion om artikeln