Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Tillbaka till flyktingön

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Tillbaka till Lampedusa
Bildtext Giovanni Bonnino berättar för Christian Catomeris om öbornas hjälp till flyktingarna.
Bild: SVT

Vad driver människor att med risk för sina liv fly över Medelhavet till Europa? Christian Catomeris återvänder till den italienska flyktingön Lampedusa och till Tunisien för att berätta de historier han aldrig hann berätta som Europakorrespondent för SVT.

På Lampedusa möter vi några av dem som bestämde sig för att börja hjälpa flyktingarna på ön. Bland andra Giovanni Bonnino som var bilmekaniker på ön och brukade agera chaufför åt Catomeris. Giovanni håller alltid dörren öppen till sin systers semesterlägenhet om det är någon av flyktingarna som behövde ta en dusch eller vila. Vi träffar också snickaren Francesco som tillverkar små kors av träet från flyktingbåtarna. Ett sätt att skapa uppmärksamhet kring de som inte klarat den svåra färden över Medelhavet.

Fiskarna som rör sig utanför Lampedusas kust förbereder sig dagligen och funderar på vad de kommer att få uppleva.

Jag vill tillbaka till Lampedusa. Där är något där jag blev uppmärksam på och som vi aldrig hann berätta i nyheterna. Något som har med människorna på ön att göra. Vanliga öbor som bestämt sig för att hjälpa dom som sökt sig till deras kust. Om att ge och att få tillbaka.

― Christian Catomeris

I Ennour utanför Tunis har många ungdomar dött eller försvunnit i samband med färden mot Europa. Ungdomar som Ibrahim, som bara har en sak i huvudet: att "brinna", som det heter på tunisisk slang; att ge sig av på båtar mot Europa. Båten som Ibrahim tog var överlastad med 138 personer. När folk på båten började skymta Lampedusa ringde de hem för att meddela att de var framme. Men vinden och vågorna ville annorlunda.

Orginaltitel: Tillbaka till Lampedusa (Sverige 2015)
30 dagar på Arenan.

Produktion: SVT