Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvarkenprojektet får beröm av EU

Från 2016
Uppdaterad 14.06.2016 15:44.
Så ska den nya färjan se ut.
Bildtext Så ska den nya färjan se ut.
Bild: Midway Alignment/Wärtsilä

Kvarkenprojektet Midway Alignment stod i fokus under det EU-seminarium kring transport och logistik till sjöss som ordnades i Vasa och Umeå den här veckan.

Bland talarna på seminariet fanns politiker och beslutsfattare från både den offentliga sidan och från olika företag, samt naturligtvis EU.

Kvarkenprojektet Midway Alignment, som ska utmynna i bland annat en ny färja för rutten Vasa-Umeå är nu i ett kritiskt skede i Bryssel.

- Projektet är under utvärdering, mer kan jag inte säga om det, säger José Anselmo, som leder EU-programmet Havens motorvägar (Motorways of the seas).

José Anselmo
Bildtext José Anselmo
Bild: YLE/Filip Stén

Anselmo var i övrigt mycket positiv till såväl projektet som sådant som till seminariet. Några löften kunde han ändå inte ge.

- Mitt råd till Vasa och Umeå är att fortsätta med det goda arbete de har gjort hittills, och fortsätt att söka finansiering från så många olika källor som möjligt, säger José Anselmo.

Europaparlamentariker Miapetra Kumpula-Natri (SDP) tycker att projektet sitter bra i tiden i dagens EU.

- Det här passar in perfekt på allt som EU vill vara - gränsöverskridande, innovativt, och inriktat på tillväxt, säger Kumpula-Natri.

Miapetra Kumpula-Natri (SDP)
Bildtext Miapetra Kumpula-Natri
Bild: YLE/Filip Stén

Men även hon kommer med en brasklapp:

- Det finns mycket pengar att dela ut men det finns också väldigt många projekt som konkurrerar om pengarna.

Diskussion om artikeln