Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världens länder skrev under klimatavtal

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
USA:s utrikesminister John Kerry signerad klimatavtal i New York tillsammans med sitt barnbarn.
Bildtext USA:s utrikesminister John Kerry signerade klimatavtalet tillsammans med sitt barnbarn.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Över 170 länder har undertecknat det globala klimatavtalet som man enades om på FN-toppmötet i Paris i december. Det är första gången som så många länder signerar ett FN-avtal redan den första dagen.

För Finlands del undertecknades avtalet av jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C).

– I december var jag med vid förhandlingarna om avtalet i Paris och bevittnade en vändpunkt i kampen mot klimatförändringen. Det är fantastiskt att se att andan från Paris fortfarande finns kvar i New York och att många länder har en stark vilja att verkställa avtalet, säger Tiilikainen.

Vid ceremonin i New York ratificerades avtalet dessutom av 15 länder, det vill säga avtalet blir juridiskt bindande i de länderna.

Avtalet strävar efter att begränsa klimatuppvärmningen till högst två grader och träder i kraft 2020.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau lyfte fram i ett tal i New York att klimatförändringen drabbar de allra fattigaste i världen hårdast.

Fattiga är framför allt mer sårbara för stigande havsnivåer, missväxt och sjukdomar, sade Trudeau.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau talade vid klimatmötet. - Spela upp på Arenan

Klimatavtalet betecknades som mycket lyckat efter mötet i Paris i slutet av förra året, trots att det inte innehåller några konkreta och bindande mål i vilken takt utsläppen ska minskas. Det anses allmänt vara en av bristerna i avtalet.

Leonardo DiCaprio talar i FN i New York.
Bildtext Leonardo DiCaprio talade i samband med undertecknandet av klimatavtalet.
Bild: EPA/ANDREW GOMBERT

FN:s specialsändebud, skådespelaren Leonardo DiCaprio, sade att Parisavtalet är en bra början men inte tillräckligt eftersom läget ser ut att kunna bli betydligt värre i framtiden.

– Jag har sett städer som Peking flämta under luftföroreningarna, urskogar i Kanada som huggits ned och regnskogar i Indonesien som förvandlats till aska. På Grönland och Antarktis var jag förvånad över att se hur glaciärerna har försvunnit … Allt jag har sett och lärt mig har gjort mig vettskrämd.

– Ni vet att klimatförändringen går betydligt fortare än vad de mest pessimistiska forskarna förutsåg för bara tio år sedan. Det har blivit ett skenade tåg som för med sig en överhängande katastrof för allt levande, sade DiCaprio i sitt tal till de politiker som fanns på plats i New York.

Diskussion om artikeln