Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama till britterna: Stanna i EU eller stå längst bak i kön

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Obama hoppas att Storbritannien inte lämnar EU. - Spela upp på Arenan

USA:s president Barack Obama uppmanar britterna att stanna kvar i EU, annars får de ställa sig längst bak i kön för att få till stånd ett frihandelsavtal med USA.

Obama anlände på fredag eftermiddag till Downing Street i London efter en lunch med drottning Elizabeth II. Storbritanniens premiärminister David Cameron och Obama utbytte före mötet ett par ord om sport och hur deras barn ska hållas borta från trubbel.

Vid en presskonferens efteråt upprepade Obama till stor del de åsikter han redan fört fram i en debattartikel i tidningen Daily Telegraph om Storbritanniens EU-medlemskap.

Bland annat sade Obama att han inte tycker att ett EU-medlemskap försvagar Storbritanniens inflytande i världen, snarare förstärker det landets roll.

Brittiska flaggan utanför EU-kommissionen.
Bild: EPA/LAURENT DUBRULE

Inför folkomröstningen i juni anser brexitförespråkare att Storbritannien på egen hand enkelt skulle kunna förhandla fram ett frihandelsavtal med USA.

Men Obama är av motsatt åsikt och sade att Storbritannien i händelse av brexit får lov att ställa sig längst bak i kön eftersom USA prioriterar en mer omfattande överenskommelse med hela EU, i stället för enskilda avtal med många länder.

Obama sade också att USA vill ha starka lagspelare och att Storbritannien är starkare som en del av EU-blocket.

Britterna röstar om EU-medlemskapet den 23 juni och Obama var tydlig med att det är britterna själva som måste bestämma hur de vill ha det.

Drottningen är en favorit

Obama kommenterade också sitt möte på Windsor Castle med drottning Elizabeth II som fyllde 90 år på torsdagen. Drottningen är enligt Obama en av hans favoritpersoner.

– Hon är en riktig juvel i världen, inte bara i Storbritannien.

Obama erkände att en av orsakerna till hans besök i Storbritannien var att han ville gratulera drottningen på hennes födelsedag.

Drottning Elizabeth II, Barack Obama, Michelle Obama och prins Philip.
Bildtext Drottning Elizabeth II, Barack Obama, Michelle Obama och prins Philip.
Bild: EPA/POOL UK AND IRELAND OUT

Paret Obama fortsatte sitt Londonbesök med middag på fredag kväll på Kensington Palace tillsammans med hertigen och hertiginnan av Cambridge och prins Harry.

Obama fick också möjlighet att hälsa på 2-åriga prins George.

Obama kommer att tillbringa sammanlagt tre dagar i Storbritannien.