Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Razzia i Mossack Fonsecas utrymmen

Från 2016
Reportrar och polis samlas utanför en lagerlokal som tillhör Mossack Fonseca i Panama den 22.4.2016 under en razzia i lokalen.
Bildtext Reportrar och polis samlas utanför en lagerlokal som tillhör Mossack Fonseca i Panama den 22.4.2016 under en razzia i lokalen.
Bild: EPA/ALEJANDRO BOLIVAR

Myndigheter i Panama har på fredagen gjort en razzia i den skandalomsusade advokatbyrån Mossack Fonsecas utrymmen.

Enligt utredarna hittade man en stor mängd bevismaterial under tillslaget mot en förrådsbyggnad som tillhör byrån.

Enligt tidningen La Prensa i Panama undersökte myndigheterna en förrådsbyggnad som tillhör advokatbyrån Mossack Fonseca och tagit ut flera påsar fulla med strimlat papper.

Enligt Mossack Fonseca skulle de upphittade pappren återvinnas.

"Byråns verksamhet laglig"

För drygt två veckor sedan undersökte myndigheterna Mossak Fonsecas huvudkontor, men då sades det att bevismaterialet inte räckte till för att väcka åtal mot byrån.

Advokatbyrån har tidigare hävdat att man inte har brutit mot lagar eller förstört dokument och att byråns verksamhet är helt laglig.

Mossack Fonsecas arkiv från de senaste 40 åren läckte förra året till tyska journalister som började undersöka dem tillsammans med ett nätverk av journalister.

Det har bland annat kommit fram att många kända personer har kopplingar till skatteparadis. Bland dem finns Rysslands president Vladimir Putin, Storbritanniens premiärminister David Cameron och släktingar till Kinas president Xi Jinping. Dessutom har Pakistans och Islands premiärministrar samt Ukrainas president kopplingar till skatteparadis.

Diskussion om artikeln