Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt mord på professor i Bangladesh

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Studenter i Dhaka protesterar mot polisens oförmåga att få tag på de skyldiga för mordet på studentaktivisten och bloggaren Nazimuddin Samad
Bildtext Studenter i Dhaka protesterar mot polisens oförmåga att få tag på de skyldiga för mordet på studentaktivisten och bloggaren Nazimuddin Samad
Bild: EPA/MONIRUL ALAM

En universitetsprofessor har huggits ihjäl av oidentifierade män i nordvästra Bangladesh.

Knivattacken liknar tidigare mord som har begåtts av religiösa extremister, enligt polisen.

Flera sekulära aktivister och liberala bloggare har mördats under de senaste åren, ofta av grupper av män som har angripit sina offer på offentliga platser.

Älskade poesi och musik

Den 58-årige universitetsprofessorn Rezaul Karim Siddique höggs ner av män med långa knivar när han var på väg till busstationen från sitt hem.

Siddique var professor i engelska på universitetet i Rajshahi.

Han var känd för sitt intresse för poesi och musik och han hade bland annat bildat en musikskola på en ort som utgjorde basen för en bannlyst jihadistgrupp.

- Attacken påminner om andra som har utförts mot ateistbloggare, säger poliskommissionären Nahidul Islam.

Fjärde mördade professorn från samma universitet

Siddique var redan den fjärde professorn från Rajshahi Universitet som har mördats. I februari dömdes två jihadister för mordet på professor Muhammed Yunus.

Morden på bloggare och liberala intellektuella har utlöst protester både i Bangladesh och i omvärlden.

Människorättsgrupper kräver att regeringen gör mer för att värna om yttrandefriheten i landet som officiellt är sekulärt, trots sin stora muslimska majoritet.

"Inte Al-Qaida"

Polisen har upprepade gånger avvisat uppgifter om att internationella terroristnätverk som Al Qaida har blit mer aktiva i Bangladesh, trots många bevis på det motsatta.

Al Qaida har till exempel tagit på sig skulden för flera mord på minoritetsaktivister och utlänningar, som har begåtts av den lokala terrorisgruppen Ansar al-Islam.

Gruppen tog nyligen på sig skulden för mordet på en studentaktivisten och bloggare Nazimuddin Samad på öppen gata i huvudstaden Dhaka, medan polisen lade skulden på en lokal terroristgrupp.

Mordet och polisens oförmåga att få tag på de skyldiga utlöste våldsamma protester i huvudstaden i början av april.

Diskussion om artikeln