Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

”Man kunde ändra namnet till Visualvision”

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
De Eurovisa Ami Aspelund, Johan Lindroos, Eva Frantz och Paul Uotila.
Bildtext De Eurovisa Ami Aspelund, Johan Lindroos, Eva Frantz och Paul Uotila.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Både Ami Aspelund och Paul Uotila känner att Eurovisionen gått för mycket mot det visuella. De Eurovisa tar sig an nyaste deltagaren Australien och ESC-mästaren Irland.

Gäster i det tredje avsnittet av De Eurovisa är två musiker; Ami Aspelund och Paul Uotila från Satin Circus.

De Eurovisa i sin studio.
Bildtext De Eurovisa ser ut att bli uppätna av Serbiens sångare.
Bild: Yle / Hanna Othman

"Eurovisionen har förändrats på trettio år"

Ami Aspelund representerade Finland i Eurovisionen år 1983 med Fantasiaa, men hon har hunnit delta i de finländska uttagningarna med tio sånger och uppträtt i ett flertal pjäser, musikaler och tv-shower över åren.

Ami Aspelund: Fantasiaa - Spela upp på Arenan

Ami Aspelund säger att tävlingen förändrats sedan hon var med, att den blivit lite för stor.

- Den stenhårda konkurrensen har lett till att man satsar på det visuella, och man börjar undra om videorna är det viktigaste. De är enormt påkostade, en del av dem dessutom väl gjorda. Jag tror nästan de kunde ändra på tävlingens namn till Videovision eller Visualvision.

Ami Aspelund dansar.
Bildtext Vilken låt får Ami Aspelund att dansa? Och vem är det som kikar över axeln?
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Hon säger att framträdandet kan vara helt annorlunda då det gäller på Eurovisionsscenen än vad man sett på videon. Det är beroende av artisten eller bandets karisma och erfarenhet.

- I den situationen är nerverna på helspänn. Man får aldrig en sådan energikick som då man står på Eurovisionsscenen, säger Ami Aspelund och talar med erfarenhet.

Paul Uotila och Ami Aspelund pratar i De Eurovisas green room.
Bildtext Djupa diskussioner i green room. Får vi månne i framtiden se ett samarbete mellan Paul och Ami?
Bild: Yle / Hanna Othman

Visst tänkte man på det visuella redan då Ami Aspelund tävlade. Hon säger att fans tagit kontakt med henne över Facebook för att visa att de sytt upp en likadan klänning som hon hade på sig i München.

”UMK var det häftigaste vi varit med om”

Paul Uotilas första minne av Eurovisionen är från år 2002 när Laura Voutilainen representerade Finland. Sedan dess har han alla år sett på sångtävlingen.

Paul Uotila lyssnar på Ami Aspelund.
Bildtext Paul Uotila lyssnas på Ami Aspelunds visa ord.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

År 2015 var det nära att han själv skulle ha fått delta i Eurovisionen. Hans band Satin Circus och låten Crossroad kom tvåa i den finländska uttagningen, Tävlingen för ny musik UMK.

- Det var helt otroligt, det häftigaste vi varit med om med bandet i musikväg, säger han.

Efter tävlingen hade bandet en otrolig sommar med många spelningar och Paul Uotila säger att han lärde sig mycket om sig själv.

Ami Aspelund och Paul Uotila som gäster i De Eurovisa.
Bildtext Fundersamma miner. Ibland är det svårt att bestämma sig för ett vitsord.
Bild: Yle / Hanna Othman

Just nu håller Satin Circus på med att skriva nya låtar. Killarna har spridit på sig och testar på att skriva med andra låtskrivare. Paul Uotila säger att de producerar massor med material på det här sättet.

Tre frågor till gästerna

Vad är det bästa med Eurovisionen?

Ami: Hela spektaklet kring showen. Mediauppbådet kring artisterna, de får verkligen känna hur det är att vara en stjärna ute i stora världen. Det är en bra skola för unga artister, det var det för mig. När annars kommer det en sådan scen emot?

Paul: Det att alla deltar, det är viktigt i dag när många har ett stort problem med mångkulturalitet. Det är fint att alla Europas länder kan komma överens om någonting.

Om du nu skulle uppträda i Eurovisionen, hurudant nummer skulle du vilja göra?

Ami: Jag föreslår att man startar en Seniorvision. Det skulle vara roligt att uppträda tillsammans med andra som tävlade på 1960-80 talet. Det skulle vara en rolig gimmick. Jag skulle sjunga en powerballad med åtminstone två-tre modulationer.

Paul: Det blir jobbigt med Eurovisionen när man börjar fundera på vad man borde göra för att vara annorlunda. Eller tittar på vad som gjordes ifjol och funderar om man ska kopiera Måns Zelmerlöws visuella nummer. Jag skulle inte göra något sådant, jag skulle göra något så avskalat och ärligt som möjligt. En folklåt som har lite av en rädda världen-text.

Saknar du ännu något i Eurovisionen?

Ami: Det blir för mycket. Man kan inte ta emot allt. Ibland börjat jag gäspa och tänker att åter en sådan här låt. Dessutom tycker jag länderna borde våga satsa mera på att sjunga på sina egna språk. Personligheten kommer bättre fram.

Paul: Jag saknar orkestern och dirigenten. Tänk om de dök upp igen!

De Eurovisa-avsnittet med Ami Aspelund och Paul Uotila som gäster sänds på Yle Fem lördagen den 23 april kl. 21.00. Programmet hittas också på Yle Arenan och kan ses globalt.

Blev du nyfiken på programmet? Vill du se mera? Alla fem avsnitt finns redan på Yle Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt

På sociala medier får man gärna prata om programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln