Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stor glädje över att dumpandet är slut

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Kryssningsfartyg på väg till Rostock.
Bild: EPA/BERND WUESTNECK

På Skyddskommissionen för Östersjön Helcom gläds man över gårdagens beslut att förbjuda utsläpp av avloppsvatten i Östersjön. Helcom har kämpat för ett utsläppsfritt hav i tio år.

Nu har alla Östersjöländer enats om bestämmelser gällande utsläpp av avloppsvatten. Östersjön blir det första området i världen där passagerarfartyg inte får släppa ut sitt smutsvatten i havet.

- Det här är faktiskt väldigt viktigt. Vi har fått ett konkret beslut och det är något som alltid är positivt. Framförallt nu när vi har alla länder med. Det fanns en liten risk att Ryssland skulle ha uteblivit från det här, säger Hermanni Backer.

Sju miljoner övernattningar årligen ger mycket avloppsvatten

Närmare 300 internationella kryssningsfartyg besöker årligen Helsingfors. Och med dem kommer problemet med det obehandlade smutsvattnet. På Helcom har man uppskattat att antalet övernattningar på kryssningsfartyg i Östersjön är sju miljoner per år - så det blir en hel del avloppsvatten från fartygen. Men nu ska det bli slut på dumpandet av toalettvatten i Östersjön.

Det här är ju någonting som alla gått och väntat på!

- Jag tycker verkligen att det här är något jättepositivt och man måste nog vara väldigt nöjd över det här. Vi måste göra allt så att vi tillsammans med industrin och hamnarna går vidare med arbetet och gör en lyckad implementering av det här för alla parter, säger Backer.

Spännande process in i det sista

Hermanni Backer jobbar med olika sätt att förhindra föroreningar i Östersjön. Han var med på den internationella sjöfartsorganisationen IMO:s möte i London där bestämmelserna om utsläpp av avloppsvatten skärptes.

- Det finns ju alltid den där lilla risken i slutet, speciellt med de här globala processerna då det är så många länder inblandade. Man vet aldrig vad som kan hända. Så jag höll nog andan ända fram till fredagen, säger Backer.

På Helcom tycker man att gårdagens avtal är täckande. Och fastän övergångstiden för fartyg som redan är i trafik är på hela fem år tycker Hermanni Backer att det här är en bra sak för Östersjön.

- Det här är ju någonting som alla gått och väntat på och det är fint att det slutligen blir av.

Skärgårdsbild med en segelbåt på havet
Bild: Yle/ Nora Engström

Diskussion om artikeln