Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Shakespearepjäs turnerade i 195 länder på två år

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Teatergruppen övar inför världsturnén i London i april 2014.
Bildtext Teatergruppen övar inför världsturnén i London i april 2014.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Pjäsen Globe to Globe Hamlet har visats i 195 länder, bland annat på flera flyktingläger. En jubileumsföreställning ordnas i London i dag på 400-års dagen av Shakespeares död.

Föreställningen "Globe to Globe Hamlet" har tagits fram av teatern Shakespeare's Globe för dramatikern och poeten William Shakespeares jubileumsår 2014 och 2016.

Världsturnén startade den 23 april 2014, då det hade gått 450 år sedan Shakespeares födelse. Under två års tid har teatergruppen rest världen runt och uppträtt i 195 länder.

Tanken var att uppträda i alla länder, men när det gällde länder som Syrien och Jemen var det inte möjligt. Då reste gruppen till flyktingläger där det fanns invånare från de länderna.

- Vi uppträdde för syrier på flyktinglägret Zaatari i norra Jordanien, för flyktingar från Centralafrikanska republiken i Kamerun, i flyktinglägret i Calais och i sanden i Djibouti för en grupp jemenitiska flyktingar, berättar regissiören Dominic Dromgoole.

Pjäsen visas i över 190 länder - Spela upp på Arenan

Hamlet anses vara Shakespeares mest spelade pjäs. Det är en tragedi som kretsar kring prins Hamlets hämndbegär.

Hamlet återvänder hem efter sin far kungens död och får veta att det är farbrodern som har mördat fadern. Driven av raseri spelar Hamlet galen, stöter bort sin älskade Ofelia och faller slutligen själv offer för sin förgiftade värja när han försöker mörda sin farbror.

Enligt Dromgoole valde gruppen att sätta upp Hamlet dels för att pjäsen är vacker och mystisk, men också för att det är en pjäs som skådespelare inte tröttnar på.

- Det fina med Hamlet är att man aldrig blir uttråkad eftersom pjäsen är så oändligt svårfångad. Det är också en pjäs som fungerar på olika sätt på olika platser. På vissa ställen provocerar den, på vissa ställen utmanar den, på vissa ställen tröstar den och på andra inspirerar den.

Programmet är inte längre tillgängligt
Globe to Globe Hamlets bilder från olika länder - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Handlingen utspelar sig på slottet Elsinore i Helsingör i Danmark. Helsingör var därför turnéns sista anhalt, den 21 april 2016. Pjäsen spelades på Åbo Svenska Teater den 10 maj 2014.

Shakespeare dog den 23 april 1616, på sin 52:a födelsedag. Dagen till ära avslutas världsturnén med en jubileumsföreställning på Shakespeare's Globe Theatre i London.

Diskussion om artikeln