Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Miljöpartister i Sverige håller krismöte

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Miljöpartiets språkrör
Bildtext Mehmet Kaplan orsakade kris inom Miljöpartiet
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Krisen inom Miljöpartiet i Sverige får ledande miljöpartister från hela landet att samlas till krismöte per telefon i dag.

Inbjudan skickades i fredags till partistyrelsen, distriktsordförande och förtroenderåd, skriver Expressen.

Röster inom partiet har höjts för att partiets språkrör Gustav Fridolin och vice statsminister Åsa Romson borde ta sitt ansvar för vad som hänt och avgå, skriver Svenska Dagbladet..

Romson och Fridolin försvarade Kaplan

Kritiken bottnar i att både Fridolin och Romson försvarade Mehmet Kaplan "in i det sista" efter att det spridits bilder av bostadsministern då han sommaren 2015 sitter vid middagsbordet tillsammans med llhan Senturk, ordförande för svenska Grå Vargarna, en turkisk högerextrem och ultranationalistisk grupp, samt Barbaros Leylani, turkiska Riksförbundets vice ordförande.

Mehmet Kaplan har avgått som bostadsminister i Sverige
Bildtext Mehmet Kaplan
Bild: Photo: Pelle T Nilsson/AOP-IBL/IBL

Det avslöjades också att ministern vid flera tillfällen träffat representanter för islamistiska organisationen Milli Görüs och att han jämfört israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar.

Dagens Nyheter spekulerade redan hösten 2014 i huruvida Kaplan är islamist, och ryktena om att tidigare bostadsministern står islamisterna nära har förstärkts under den senaste tiden.

Kaplan avgick förra veckan.

Tog inte avstånd från Khans vägran att skaka hand

Också språkrörens sätt att bagatellisera Yasir Khans vägran att skaka hand med kvinnor och Åsa Romsons beteckning på terroristattacken 9/11 som "olycka" har kritiserats.

Khan, nominerad till partistyrelsen, vägrade ta TV4:as kvinnliga reporter i hand. Han har nu hoppat av sin kandidatur.

Romson benämnde terrordåden i USA den 11 september 2001 som "olyckorna" när hon medverkade i programmet Gomorron Sverige i SVT tidigare i månaden.

Många ifrågasätter partiets värderingar kring jämställdhet och vill veta hur Romson och Fridolin tänker.

Diskussion om artikeln