Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Serberna tar ställning till EU i söndagens parlamentsval

Från 2016
Premiärminister Aleksandar Vučić utlyste valet för att befästa stödet för EU, men lågt valdeltagande  kan  äventyra planerna
Bildtext Premiärminister Aleksandar Vučić utlyste valet för att befästa stödet för EU, men lågt valdeltagande kan äventyra planerna
Bild: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

EU:s kandidatland Serbien håller parlamentsval två år tidigare än planerat.

Premiärminister Aleksandar Vučić styrande Progressiva parti tippas få omkring hälften av rösterna.

Socialisterna som också är med i regeringen väntas komma på andra plats även om partiet tros förlora understöd. Proryska nationalistpartier väntas få mellan 10 till 15 procent av rösterna.

Vill föra in i EU

Den 46-årige Vučić utlyste valet i förtid för att befästa stödet för reformer som krävs för att Serbien ska kunna bli medlem i EU.

Vučić var tidigare en utpräglad nationalist men han har under årens lopp blivit en entusiastisk förespråkare för Europa och EU.

Serbien blir spetälskt i Europa om det väljer det förgångna, varnade Vučić inför valet.

– Det här är ett val för Serbiens framtid. Vi kommer inte att tillåta en återgång till mörka tider som vi trodde var förbi, konstaterade premiärministern i ett valmöte i Belgrad.

Lågt valdeltagande befaras

Valdeltagandet befaras ändå bli lågt vilket kan stärka EU-skeptiker i parlamentet.

– Vi har val alltför ofta, konstaterade pensionären Jelica Nikolic, som sade att hon och hennes man röstade mer av plikt än av övertygelse.

Många oroar sig också för Vučićs och regeringens allt mer auktoritära styre, som kan stärkas ytterligare om det styrande partiet vinner valet som väntat.

Serbernas inställning till EU har länge varit svalt och under den senaste tiden har inställningen blivit allt mer skeptisk. Färre än hälften av serberna stöder numera ett EU-medlemskap trots att Serbien hoppas bli medlem år 2020.

Diskussion om artikeln